Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jimmie Åkesson: ”S ska ut ur Rosenbad”

Full av självförtroende riktade Jimmie Åkesson (SD) in sig på sina politiska motståndare i sitt tal inför partikamraterna på landsdagarna.
– Socialdemokraterna ska ut ur Rosenbad och vart och ett av partierna i det här regeringsunderlaget ska linka iväg med svansen mellan benen, slog han fast.

Första gången Jimmie Åkesson valdes till partiledare för Sverigedemokraterna stod det 2005 i kalendern. Sedan dess har han omvalts en rad gånger. På lördagsförmiddagen var det dags igen.

Kort efter att ha fått partikamraternas förtroende på nytt, och mottagit applåder, höll Åkesson ett tal där han till största delarna fokuserade på dagens politiska styre – som han dömde ut helt.

– Ärligt talat, Stefan Löfven har inte lyckats med någonting, sa han.

”Juholt-vibbar”

Men även Löfvens efterträdare som S-ledare och trolig statsminister, Magdalena Andersson, fick sig en släng av Åkesson-sleven:

– Hennes start blev inte vad hon hade tänkt sig. Jag börjar få Juholt-vibbar.

Enligt Jimmie Åkesson har Sverige blivit ett otryggt land där problemen är stora. Han räknade upp brottsligheten, skolan och situationen för de äldre, som exempel.

Nu, menar han, är det dags för ett nytt ledarskap där SD ska ta rodret.

– Vi behöver inte fler verklighetsfrånvända politiker som varje dag de vaknar är beredda att sälja ut Sverige för att få behålla makten.

– Det får vara slut med detta nu, sa han och menade att S och deras samarbetspartier ska ut ur Rosenbad om tio månader, vid nästa val.

Enligt Åkesson är ”klockan slagen” för S. I stället är det hans parti som ska ta över:

– Det är dags för ett nytt politiskt styre som ser problemen komma innan det är för sent, sa han.

”Otryggheten vår främsta fiende”

Under talet upprepade Jimmie Åkesson gång på gång frasen: ”Vi älskar Sverige, vi älskar människorna som lever här och vi såg det komma”. Mycket talar för att detta kommer bli ett återkommande tema för SD i den kommande valrörelsen.

LÄS MER: SD ställer hårda krav för att stödja regering

LÄS MER: SD-strid om storlek på återvandring

Den politiska fråga han fokuserade mest på handlade om brottsligheten.

– Ett land som är otryggt är inte helt. Otryggheten är vår tids främsta fiende. Den växande kriminaliteten vi ser nu, och egentligen har sett växa fram under lång tid, biter sig fast. Den är destabiliserande och direkt systemhotande. Den lamslår och påverkar allas våra liv, sa han och menade att den ny begränsar alla människors liv.

Åkesson ägnade dock ingen tid åt hur han ser på det tänkta samarbetet med övriga högeroppositionen framåt, M, KD och L. Detta berörde han dock i ett välkomsttal när SD:s landsdagar i Karlstad öppnade. Däremot blev det tydligt att han hoppas kunna locka besvikna socialdemokrater till sitt parti då han menade att S vägrar förstå att partiet svikit sina väljare.

– Men väljarna förstår vad Socialdemokraterna och tidigare partier ställt till med, sa han.

GP har varit i kontakt med S, som avböjer att kommentera SD-ledarens tal.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.