Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Jimmie Åkesson om senaste skandalerna: Väljarna förstår

Den senaste tiden har ett flertal skandaler briserat kring Sverigedemokraterna. Under sitt besök i Uddevalla gav Jimmie Åkesson sin syn på några av händelserna.

En stor del av medierapporteringen kring Sverigedemokraterna den senaste tiden har kretsat mindre kring deras politik, och mer kring ett antal skandaler som drabbat partiet. På riksnivå är för närvarande två av SD:s riksdagsledamöter åtalade för brott – Kent Ekeroth för misshandel och Anders Forsberg för grov förskingring. Båda har nu tagit timeout från riksdagsarbetet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men som DN rapporterade i går har Kent Ekeroth, trots tydliga uppmaningar från både Jimmie Åkesson och gruppledaren Mattias Karlsson vägrat att lämna ifrån sig sin plats i justitieutskottet.

Hur ser du på det?

– Vi har väl inte landat där än. Jag har varit på resa så jag har inte pratat med Kent än om det där. Vi ska träffas nästa vecka och diskutera detaljerna kring vad hans timeout innebär. Så jag är inte detaljinsatt i exakt vad det där innebär just nu. Men min uppmaning har varit ganska tydlig, att det viktiga för mig har varit att han, med det åtal han har hängande över sig, inte kan verka politiskt.

På Sverige-tour

Under ett antal veckor har Jimmie Åkesson rest landet runt för att träffa partimedlemmar och distriktsordföranden, och under torsdagen var turen kommen för Bohuslän.

Är det här upptakten till en valkampanj?

– Nej, det kan jag väl inte påstå att det är. I någon mening är det väl alltid valkampanj för mig, så klart. Men nej, jag ser det som en mellanvalsturné där vi får möjlighet att prata om hur vi bygger upp partiet, slipar på politiken och så, och det är väl minst lika viktigt, säger Jimmie Åkesson.

Flera händelser

Även på lokal nivå har Sverigedemokraterna varit anfrätta av skandaler som rör rasistiska eller främlingsfientliga kommentarer som ett par av deras kommunpolitiker skrivit på Facebook. I Bohuslän har tre sådana händelser inträffat bara de senaste månaderna, där Jan Sohl, kommunfullmäktigeledamot i Färgelanda, är det senaste exemplet.

Som P4 Väst var först om att avslöja hade föreslog Jan Sohl i en Facebookkommentar att medlemmarna borde sprida "grisblod och slaktavfall" på platser "där muslimer samlas", i syfte att provocera fram attacker mot Sverigedemokrater.

Jimmie Åkesson säger att han inte känner till detaljerna i fallet, men betonar att det är ett oacceptabelt beteende.

– Anledningen till att jag inte satt mig in i det här i detalj är att man har hanterat det ganska snabbt och ganska rakt från den lokala nivån, och varit väldigt tydliga med att det här är inte acceptabelt.

Åtgärder efter medierapportering

Jan Sohls uppmaning skrevs dock redan den 20 december, som en kommentar till ett inlägg av Jimmie Åkesson som handlade om terrordådet i Berlin. Men det var först sedan saken kom ut i media som Sverigedemokraterna reagerade med åtgärder mot Jan Sohl.

– Det skrivs ju hundratals, för att inte säga tusentals kommentarer varje dag, säger Jimmie Åkesson som svar till varför inget gjordes tidigare. Och att någon ska uppmärksamma varje kommentar, det är väldigt svårt för mig att säga hur det skulle gå till. Däremot kan man ju kanske tycka så här i efterhand att man på den lokala nivån i partiet borde ha uppmärksammat det här tidigare. Men sådant kan ju slinka igenom, det här kanske är en engångsföreteelse och då letar man kanske inte efter den typen av inlägg, säger Jimmie Åkesson.

Hur tror det att det påverkar synen på ert parti, de här händelserna?

– Nu sammanfaller de här sakerna olyckligt, naturligtvis. Men samtidigt, min erfarenhet är att väljarna förstår att det här handlar om olika individer, och det som det handlar om är olika saker. Och vi arbetar utifrån de strukturer vi har och de riktlinjer vi har när något sådant här händer, i varje enskilt fall. Och då får vi hantera det.

LÄS MER:

SD-kvinnan: Ska attackera invandrare med isbollar (28/11 2016)

Fullt förtroende – trots "skottpengar" (20/12 2016)

SD-politiker från Färgelanda riskerar uteslutning (19/2 2017)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.