Jesper dog – brottsmisstänkt läkare jobbar kvar

Den läkare som skrev ut nästan 1600 tabletter, som 21-årige Jesper Östling sedan dog av, kan komma att åtalas redan om några veckor – Är det vållande till annans död om man brister i sin läkarbedömning? Det är där den svåra frågan ligger, säger åklagare Stina Lundqvist.

ANNONS
|

Som GP berättade i går har tillsynsmyndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO) riktat allvarlig kritik mot läkaren som fortfarande jobbar på en av Närhälsans vårdcentraler i Göteborg.

I beslutet skriver myndigheten att läkaren utsatte Jesper för "allvarliga risker" genom att skriva ut den mycket stora mängden narkotikaklassade läkemedel samt att läkaren "inte iakttagit det krav på största försiktighet som framgår av lagen om kontroll av narkotika".

Åklagare hållerförhör

Efter Jespers död har den aktuelle läkaren delgivits misstanke om vållande till annans död alternativt tjänstefel.

Läs även: Läkarens mediciner dödade Jesper, 21 - ansvariga kritiseras

Enligt åklagare Stina Lundqvist vid Göteborgs åklagarekammare förväntar hon sig kunna ta beslut kring eventuellt åtal någon gång i februari.

ANNONS

– Vi har ett förhör kvar att göra, sen ska jag fatta mitt beslut. Att det skulle riktas allvarlig kritik har jag haft klart för mig hela tiden. Nu återstår frågan om det rör sig om ett åtalbart brott eller inte, säger Stina Lundqvist.

Bristande läkarbedömning – ettbrott?

Ett av de besked åklagaren inväntat har varit just beslutet från IVO som kom under måndagen. Huvudfrågan för henne handlar nu om läkaren kan åtalas för vållande till annans död eller inte.

Läs även: Här vägrar Sahlgrenska svara

– Det krävs ett väldigt starkt samband mellan Jespers död och läkarens agerande för att han ska kunna åtalas. Är det vållande till annans död om man brister i sin läkarbedömning? Det är ingen som gjort detta avsiktligt, utan det handlar i så fall om ett oaktsamhetsbrott. Det är där den svåra frågan ligger, säger Stina Lundqvist.

Får jobbakvar

Enligt Närhälsan var kritiken från IVO väntad.

– Det är bara att instämma i att det fanns stora brister. Det är något vi själva konstaterat i vår Lex Maria-utredning. Den här förskrivningen var inte rimlig, säger Karin Rignér, samordnande chefsläkare på Närhälsan.

Att läkaren nu är brottsmisstänkt och att IVO samtidigt initierat ett särskilt tillsynsärende gentemot läkaren har dock inte lett till att han blivit av med sitt jobb. Tvärtom jobbar han kvar som vanligt.

ANNONS

Om han åtalas, kan han jobba kvar då? – Det blir en fråga för vår HR-avdelning i så fall. Men innan man är dömd är man oskyldig. Vi kommer naturligtvis att följa den här processen och är i involverade i varje steg, säger Karin Rignér på Närhälsan.

Den brottsmisstänkte läkaren har avböjt att kommentera fallet.

Läs även originalreportaget:Läkemedlet tog livet av Jesper, 21

ANNONS