Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Martin Griffiths, FN:s sändebud i Jemen.

Jemensamtal i Sverige rycker närmare

Parterna i krigets Jemen planerar att mötas i Sverige för att hålla fredssamtal inom kort, enligt Martin Griffiths, FN:s sändebud i Jemen.

Mötet mellan regeringsföreträdarna som backas av den saudiskledda militäralliansen och de Iranstödda Huthirebellerna syftar till att få slut på det inbördeskrig, som drivit miljoner människor till randen av svält.

Enligt vad Griffiths sade till FN:s säkerhetsråd har både regeringen och rebellerna visat intresse för att förnya ansträngningarna att nå en politisk lösning. De har också tydligt försäkrat att de kommer att delta i samtalen i Sverige.

Redo ta emot

FN har tidigare ställt frågan om Sverige kan tänka sig att stå värd för eventuella samtal. Den 13 november sade utrikesminister Margot Wallström att Sverige förbereder sig för att ta emot parterna när de är redo.

Det senaste försöket att nå en lösning i den konflikt som har trasat sönder Jemen i nästan fyra år kollapsade redan före start. Men efter att ha träffat ledare för Saudiarabien och Förenade arabemiraten – som strider på president Abd Rabbu Mansur Hadis sida – har Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt sagt sig vara mer positiv om utsikterna att få till nya fredssamtal.

"I Stockholmsområdet"

UD-källan säger till TT på fredagskvällen att regeringen, med tanke på tidigare misslyckade försök, inte har velat spela upp förväntningarna. Men planering för att ta emot parterna har pågått under en längre tid och de senaste veckorna har parterna visat större vilja att sätta sig ned och prata och därmed har läget börjat ljusna något.

- Vi är försiktigt optimistiska och tror att det kommer att bli samtal, även om vi samtidigt har låga förhoppningar.

På frågan om när samtalen kan påbörjas svarar källan "i närtid", och på frågan om var de är tänkta att ske svarar källan:

- I Stockholmsområdet.