Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nyamko Sabuni (L) säger till SVT att regeringen, C och L är överens om ett nytt nedstängningsstöd till företag som drabbas av den nya pandemilagen. Bild: Pontus Lundahl/TT
Nyamko Sabuni (L) säger till SVT att regeringen, C och L är överens om ett nytt nedstängningsstöd till företag som drabbas av den nya pandemilagen. Bild: Pontus Lundahl/TT

Januaripartierna föreslår nytt coronastöd till företag som tvingas stänga ner

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna föreslår ett nytt stöd för företag som drabbas av den nya pandemilagen.
– Det kommer utgå en ersättning med upp till 100 procent för de företag och verksamheter som stängs ner, säger Nyamko Sabuni (L) till SVT.

Den nya pandemilagen kan användas för att exempelvis stänga ner butiker och gym. Nu är januaripartierna överens om ett nedstängningsstöd som riktas till företag som eventuellt tvingas stänga ner sin verksamhet på grund av lagen.

Ett företag som tappat all omsättning under en period ska kunna få ersättning på upp till 100 procent av de fasta kostnaderna. Samtidigt ska det finnas ett tak på 75 miljoner kronor per företag och månad.

– Fasta kostnader kan handla om hyreskostnader, leasingkostnader och det som inte har med personalfrågor att göra, för det täcks in via korttidspermitteringar, säger Nyamko Sabuni till SVT.

LÄS MER: Klart: Böter för den som bryter mot pandemilagen

Ersätts med upp till 100 procent

Stödet riktas till företag som tappar minst 30 procent av sin omsättning till följd av förbud som har stöd i pandemilagen.

– Regeringen har under pandemin fått ganska mycket kritik för att de inför restriktioner gentemot företag och andra verksamheter men samtidigt inte meddelar hur man ska kompensera för de intäktsförluster som företagen gör, säger Nyamko Sabuni och fortsätter:

– Nu är beskedet att det kommer utgå en ersättning med upp till 100 procent för de företag och verksamheter som stängs ner.

Välkomnas av Moderaterna

Inför det att pandemilagen skulle klubbas var oppositionspartierna kritiska till att lagen inte innehöll några ekonomiska garantier till drabbade företag. Samtidigt lovade regeringen att den som drabbas av en nedstängning skulle få ersättning.

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson (M) är nu nöjd över att något mer konkret läggs fram.

LÄS MER: Regeringen utökar stöd för korttidsarbete

– Först och främst är det bra att man nu berättar vad man tänker göra om man stänger företag till hundra procent. Det jag saknar är att man inte också kompenserar lönekostnader fullt ut, men i grunden är det bra, säger hon till SVT.

Det nya nedstängningsstödet kommer tidigast börja gälla i april, enligt SVT, då det krävs ett statsstödgodkännande av EU-kommissionen. Ersättning till följd av eventuella nedstängningar fram tills dess kommer kunna betalas ut retroaktivt.

LÄS MER: Svårt att få kunderna att följa nya coronareglerna

LÄS MER: Så går det till när köpcentrum kontrolleras

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.