Januari en fattig månad för många

ANNONS
|

Först ska julklapparna handlas. Sedan kommer kvartalsräkningar i slutet av december. Det gör att många söker sig till pantbanken just i januari, enligt Peter Sundström, ordförande för Svenska Pantbanksföreningen och vd för Pantbanken Sverige.

–Det är fullt tryck på pantbankerna. Januari brukar vara vår starkaste månad. Många får lönen tidigt i december och sedan dröjer det länge till januarilönen, säger han.

Allt fler lånar på guld hos pantbankerna i och med att guldpriset är på rekordnivåer. Det vanligaste lånet är på runt 6000 kronor i tre månader.

–Vi ser fram emot ett par bra månader framöver, säger Siv Svensson, vd på Sefina.

ANNONS

Enklare månad

Men Bodil Hallin, som är familjeekonom på Ikano Bank och som tidigare jobbat som budget- och skuldrådgivare, har ett annat förslag: att leva lite enklare i januari för att dra ner på kostnaderna.

–Kan man undvika att ta några lån är det bra, säger hon.

Till exempel kan man försöka äta billigare, laga matlådor till lunch och hitta på aktiviteter som är gratis. Dessutom går det ofta att sänka sina månadskostnader framöver genom att se över fasta utgifter som elräkning och telefonabonnemang.

Att man får helt slut på pengar vissa månader kan vara ett tecken på att man skulle behöva spara till en buffert.

–Till exempel kan man kanske sätta av 300 kronor i månaden, säger Bodil Hallin.

Ta hjälp

Om pengarna verkligen inte räcker till räkningarna gäller det att sätta sig ner och få koll på läget. Till exempel kan man kontakta företagen man ska betala och be att få skjuta upp betalningen till nästa månad eller dela upp den på flera betalningar, tipsar Bodil Hallin.

Den som är riktigt orolig för sin ekonomi och börjar inse att det kanske handlar om mer än ett januariproblem bör däremot söka hjälp.

–Man får skilja på om det är lite kämpigt just nu i januari eller om man verkligen har problem med sin ekonomi. Om man verkligen är orolig är det viktigt att ta hjälp, till exempel av kommunens budget- och skuldrådgivare, säger Bodil Hallin.

ANNONS

Bodil Hallins tips för att dra ned på kostnaderna:

Frosta av frysen och laga den mat som du har hemma. Ta med matlådor till jobbet.

Leta efter gratiskonserter eller andra gratisaktiviteter, till exempel brukar många gym ha prova på-erbjudanden.

Rensa i förråden, sälj eller byt onödiga prylar.

Se över dina fasta kostnader framöver. Jämför elpriser, abonnemang och försäkringar.

Be att få skjuta upp vissa räkningar eller att få dela upp dem på flera månader om du har svårt att betala. (TT)

ANNONS