Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström säger att vi kan räkna med 1,2 miljoner doser av Janssen-vaccinet innan juni är slut. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström säger att vi kan räkna med 1,2 miljoner doser av Janssen-vaccinet innan juni är slut. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Janssen-vaccin till Europa i april

Johnson & Johnson börjar leverera coronavaccinet Janssen till Europa i april, rapporterar Aftonbladet, som hänvisar till nyhetsbyrån AFP.
Vaccinet ges i en dos.
– Vi kan räkna med 1,2 miljoner doser av en-dos-vaccinet Johnson & Johnson innan juni är slut, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till Aftonbladet.

Läkemedelsföretaget Johnson & Johnson börjar leverera coronavaccinet Janssen till Europa i april, enligt Aftonbladet som hänvisar till nyhetsbyrån AFP.

Vaccinet ges i en dos. Den 11 mars godkändes det för användning i Europa.

– Den 16 april går lastbilarna från Belgien. Jag har full tilltro till Janssen. Det är ett typiskt pandemivaccin där man satsat på en dos. Dessutom har studier visat att det är effektivt mot svår sjukdom och död när det kommer till den Sydafrikanska-varianten, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till Aftonbladet.

LÄS MER: Bengt, 87, säger nej till Astra Zenecas coronavaccin – väntar ännu på första dosen

LÄS MER: Experterna ger svar om tio myter kring coronavaccin

67 000 doser i april

Enligt Folkhälsomyndighetens prognos väntas Sverige få 67 000 doser av Janssen-vaccinet i april, 295 000 doser i april, 888 000 doser i juni och 2,7 miljoner doser i juli-september.

Sedan tidigare används vaccinen från Pfizer/Biontech, Astra Zeneca och Moderna i Sverige och EU.

Så sent som för ett par dagar sedan skrev Folkhälsomyndigheten ned prognosen över antalet vaccindoser som levereras till Sverige under det första halvåret.

Målet om att erbjuda alla vuxna i Sverige vaccin under första halvåret blir allt svårare att nå, meddelade Sveriges kommuner och regioner (SKR) vid en pressträff.

– För att kunna nå det skulle det krävas ytterligare leveranser än de som i dag är prognostiserade, sa Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR.

Richard Bergström säger till Aftonbladet att han inte vill diskutera vaccinmålet, eftersom han inte är inblandad i att sätta det.

– Målet sätter regeringen och SKR. Men jag vågar säga att alla vuxna som vill ha ett vaccin kommer att ha fått åtminstone en spruta innan halvårsskiftet. Därefter är det bara att räkna. Astra Zeneca har det längsta intervallet mellan doserna, vilket är 3 månader. Pfizer och Moderna har sex veckor och man behöver endast en spruta av Janssen, säger han till tidningen.

I fredags hade 1 034 547 personer fått en dos, och 447 606 personer fått två doser, vilket är 12,6 respektive 5,5 procent av befolkningen över 18 år.

Godkända coronavacciner i Sverige och EU

Den 21 december 2020 godkändes Comirnaty (Pfizer/BioNTech).

Den 6 januari 2021 godkändes Covid-19 vaccine Moderna.

Den 29 januari godkändes Covid-19 vaccine AstraZeneca.

Den 11 mars godkändes Covid-19 Vaccine Janssen. De första doserna väntas ges i Sverige i april.

Curevac är ännu inte godkänt i Sverige, men om det godkänns är den preliminära tidsplanen att vaccineringen kommer igång i juni.

Källa: Läkemedelsverket och Folkhälsomyndigheten

LÄS MER: Rygge om att välja vaccin mot corona i Västra Götaland

LÄS MER: Allmänheten i Västra Götaland kan få vaccin genom jobbet

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.