Jan Emanuel, Folklistans toppkandidat i EU-valet. Arkivbild.
Jan Emanuel, Folklistans toppkandidat i EU-valet. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani/TT

Jan Emanuel polisanmäld av Försvarsmakten

Folklistans Jan Emanuel har polisanmälts av Försvarsmakten efter att ha filmat vid ett skyddsobjekt.
Märkligt, säger han själv.
– Jag vet inte vad man kan göra mer än att fråga personalen på plats var fotoförbuden gäller.

ANNONS
|

Händelsen inträffade när Jan Emanuel, som är engagerad i hemvärnet, skulle hämta ut persedlar vid Stockholms amfibieregemente. Han hade med sig en kameraman, men säger att de kom överens vid grindvakten om att den personen skulle lämnas utanför.

– Det låter mer än märkligt, eftersom den film jag gjorde vid hämtandet av persedlarna gjordes tillsammans med anställda vid Försvarsmakten som tillfrågades specifikt så vi inte skulle bryta mot några fotoförbud, säger Jan Emanuel.

Tack för kaffet

Han säger att han var noggrann med att fråga så det skulle bli rätt och att personen som gav sitt godkännande var en av de ansvariga vid utlämningen av persedlarna.

ANNONS

Jan Emanuel är Folklistans toppkandidat i EU-valet och har 226 000 följare på Instagram. Tanken var att det skulle bli en sorts reklam för Försvarsmakten.

– Så det är tack för kaffet på den, säger han.

Är du orolig för att det här på något sätt ska skada förtroendet för dig inför valet?

– Att jag väljer att aktivt ta min fritid för att engagera mig för att försvara mitt land... jag har svårt att tro att det kommer att ligga mig i fatet.

Finns underlag

Inläggen lades upp som så kallade händelser på Instagram, säger han. Sådana försvinner efter ett dygn.

– Han har filmat och delat det i sina sociala kanaler. Så det finns underlag för att bevisa att han har gjort det här, säger Maja Hansson, kommunikationschef vid Stockholms amfibieregemente.

Nu ligger ärendet hos polisen, säger hon.

– Vi har bara gjort det vi kan: Att först vid grindvakten påtala att det är avbildningsförbud och fotoförbud, vilket innebär att man inte få använda kamera i något slag om man inte har fototillstånd från oss. Vilket han inte hade, säger Maja Hansson.

Enligt Försvarsmakten har Jan Emanuel anmälts för brott mot skyddslagen.

ANNONS