S -profilen Jan Emanuel Johansson berättar för Dagens industri att han anmälde infrastrukturminister Tomas Eneroth.
S -profilen Jan Emanuel Johansson berättar för Dagens industri att han anmälde infrastrukturminister Tomas Eneroth. Bild: Nils Petter Nilsson

Jan Emanuel Johansson anmälde Eneroth för sexuellt ofredande

S-profilen Jan Emanuel Johansson berättar i en intervju med Dagens industri att det var han som anmälde infrastrukturminister Tomas Eneroth för sexuellt ofredande.
– Det här är allvarligt och det förtjänas att tas på allvar, både av den som anklagas och den som anklagar. Här krävs en opartisk rättssäker prövning. Det kan inte vara så att den ska vara mindre rättssäker när det gäller ett statsråd, säger han i en intervju med Di.

ANNONS
|

Infrastrukturminister Tomas Eneroth har anklagats för sexuellt ofredande, att ha tafsat på en kvinna i ett rum på Gothia towers i Göteborg, i samband med Socialdemokraternas partikongress. Beskedet om att en förundersökning inletts kom bara minuter efter att statsminister Magdalena Andersson (S) presenterat sin nya regering, där Eneroth ingår.

Tomas Eneroth förnekar att han tagit på kvinnans rumpa med avsikt, men har bett kvinnan om ursäkt.

LÄS MER:Jan Emanuel om misstaget han ångrar: ”Skämskudde”

Emot att partier gör utredningar

Att händelsen polisanmälts och fick en åklagare att starta en förundersökning, visar sig nu vara en följd av före detta S-riksdagsledamoten, Robinsonprofilen och välfärdsföretagaren Jan Emanuel Johansson.

– Det är jag som står bakom anmälan, säger han till Di, och fortsätter:

ANNONS

– Jag är emot att partier gör utredningar. Är det verkligen partiets roll att utreda? Det här kan vara ett brott och det förtjänas att tas på allvar, både av den som anklagas och den som anklagar. Här krävs en opartisk rättssäker prövning. Det kan inte vara så att den ska vara mindre rättssäker när det gäller ett statsråd.

Magdalena Andersson när hon presenterade sin nya regering.
Magdalena Andersson när hon presenterade sin nya regering. Bild: Anna Tärnhuvud

När Magdalena Andersson presenterade sin nya regering fick hon frågor om Tomas Eneroth. Hon sa då:

– Det finns ingen tvekan om vad som har hänt i det här fallet. Och Tomas Eneroth har bett kvinnan om ursäkt. Han är tydlig med att det var oavsiktligt från hans sida, och jag ser ingen anledning att inte tro på det.

Detta fick hon omgående kritik för av juridiska experter som menade att hon därmed la sig i en pågående prövning. Hon har också KU-anmälts av Sverigedemokraterna för uttalandet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS