Koranbrännarna har helt andra syften än att värna yttrandefriheten, det anser den svenske toppdiplomaten Jan Eliasson.
Koranbrännarna har helt andra syften än att värna yttrandefriheten, det anser den svenske toppdiplomaten Jan Eliasson. Bild: Emil Nordin

Jan Eliasson: Koranbrännarna värnar inte om yttrandefriheten

Koranbrännarna har helt andra syften än att värna yttrandefriheten. Det anser den svenske toppdiplomaten Jan Eliasson.
– Det handlar i stället om provokationer för att öka motsättningarna, säger han till GP.

ANNONS

Jan Eliasson – som tidigare var utrikesminister och FN:s vice generalsekreterare – framhåller att det i dagsläget är svårt att hindra bränningar av koranen och andra heliga skrifter med hänvisning till yttrandefriheten. Men han ser ändå en möjlighet till begränsningar genom att ta hänsyn till den svenska säkerhetstjänsten Säpos invändningar mot bränningar.

Det handlar om säkerhets- och terrorhot mot Sverige, i och utanför nationens gränser. Hittills har den typen av säkerhetsskäl inte påverkat besluten när tillstånd till koranbränningar fattats.

– Men jag anser att vi måste sätta yttrandefriheten i ett större perspektiv eftersom koranbränningarna leder till både hat och fysiska hot, påpekar Jan Eliasson.

ANNONS

Han säger att han bestämt sig för att aldrig nämna koranbrännarna vid namn.

– Jag tycker inte att man skall ge dem den uppmärksamheten och inte deras aktioner heller.

Att tillstånd ges till bränning av koranen utanför ambassader och moskéer är han också tveksam till.

– Polisen har möjlighet att hänvisa till ett skogsbryn där det väcker mindre uppseende.

Ingen slump att Sverige står i centrum

Att det just handlar om att provocera och öka motsättningarna, inte bara i det svenska samhället utan även internationellt, är Jan Eliasson övertygad om. I den muslimska världen pekas Sverige ut som fientligt med en rad dramatiska följdverkningar som demonstrationer och stormningen av svenska ambassaden i Bagdad i Irak.

Eliasson fruktar att protesterna kommer att sprida sig till en rad andra länder. Mycket står på spel för svensk del, det gäller även stora ekonomiska intressen.

– Vi måste inse att själva fenomenet med bränningarna är mycket laddat och väcker starka känslor och att protesterna snabbt omfattar stora befolkningsgrupper, säger han och påpekar att när religiösa ledare fördömer tar det ytterligare fart liksom när regeringarna reagerar kraftigt negativt.

Samtidigt tror han att det inte är en slump att Sverige blivit ett slags centrum för koranbränningar. Viktiga demokratier som Frankrike och Storbritannien har med olika begränsningar satt stopp för liknande aktioner.

ANNONS

Sverige är även särskilt utsatt med tanke på den ännu inte godkända ansökningen till försvarsalliansen Nato. Koranbränningarna anförs som ett skäl när Turkiet avvaktar med att godkänna Sverige som medlem. Eliasson utesluter inte att det med koranbränningarna även finns intressen av att sätta käppar i hjulet i Natoprocessen.

"Måste finnas en politisk plan för framtiden”

Sveriges ambassad i Bagdad i Irak, som utsatts för ett omfattande brandattentat, har nu lämnats och personalen har flyttat arbetet till Utrikesdepartementet i Stockholm. Jan Eliasson tycker att det självfallet är rätt att den svenska regeringen kraftigt protesterar mot attacken mot ambassaden.

Men att tillfälligt lämna är inte detsamma som att avbryta de diplomatiska förbindelserna, påpekar Eliasson. Det är viktigt att hålla kanalerna öppna för att på det sättet kunna ha en dialog som kan leda till försoning.

– Det måste finnas en politisk plan för framtiden. Det finns redan tillräcklig med hat och hot, säger han.

Som kabinettssekreterare på UD var Jan Eliasson känd för sitt motstånd när det gällde att kalla hem svenska ambassadörer vid konfliktsituationer.

– Det är då som de behövs som bäst på plats. Men det måste självfallet vägas mot risken för att utsättas för allvarligt våld.

LÄS MER:Stor polisinsats vid Iraks ambassad – demonstranter planerade att bränna koran

LÄS MER:Sveriges ambassad i Irak flyttar

LÄS MER:Svenska ambassaden i Irak stormad

LÄS MER:Utrikesminister Billström kallar Iraks representation till UD

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS