Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

James vann Lilla Tjörn Runt

Seglare från Kullavik dominerade stort när årets upplaga av Lilla Tjörn Runt avgjordes i bra väder och hyggliga vindar. James Olsson från Kullavik tog hem totalsegern i den stora optimistklassen.

Kullavik är en av fyra -fem klubbar på Västkusten- andra är Stenungsund, Hjuvik och Rådajsöns SS- som dominerar ungdomseglingarna och klubben har ett brett ungdomsarbete:
Det är mycket som lockar ungdomarna i dag men vi har lyckats klara en bra återväxt, säger Mats Karlsson ungdomsledare med ansvar för optimistseglingen i klubben. Vi är i segling ungefär vad Edsbyn är i bandy.

James Olsson var självfallet nöjd med sin insats:
Det är tredje året jag deltar i Lilla Tjörn Runt. Den här gången passade vindarna mig bra. Jag fick dessutom en bra start,lyckades hålla tempot uppe och gjorde bra vägval under tävlingen. Säsongen fortsätter nu en tag till och det är nya seglingar redan under lördagen med Maleviksregattan. Sedan är det regionkval och rikskval i höst och Jag försöker hålla igång hela året.
Optimistklassen är viktig för seglingssporten ,säger P-A Olsson pappa till årets Tjörn Runt-segrare och engagerad i Kullavik.

Förutom Kullavik fanns både Stenungsund, Hjuvik och Rådasjön med bland de sex främsta i totallistan. En stor överraskning var 11-årige Kalle Erenstedt från Hjuvik som i en av de yngre startgrupperna seglade till sig en fjärdeplats:
Jag kom iväg bra i år och det betydde mycket, konstaterade han. Detta var mitt bästa resultat på Lilla Tjörn Runt. Nu väntar fler tävlingar bland annat ett regionkval.

Gustav Larsson från Rådasjöns SS är en rutinerad optimistseglare som haft en del internationella framgångar. Han gör sitt sista år med optimistjollen då han faller för åldersstrecket. Nu blir det E-jolle och Zoom 8:
Det här var min sista tävling i optimistklassen konstaterade han, efter att ha blivit sexa. Det fungerade bra men det var starka strömmar i år och varierande vindar.

Yngst på startlinjen var femåriga Hedvig Oskarsson som fick pröva på optimistsegling för första gången. En av de mest rutinerade var Svante Nystrand från Getskär. Han seglade Lilla Tjörn Runt för nionde gången:
Det var blivit en kul grej för mig men jag är egentligen för tung idag för den här båten. Nu skall jag segla e-jolle i stället. Jag har som bäst varit fyra i min startgrupp.

I fjol drabbades tävlingen av för hårda vindar med många kapsejsningar. I år blev det lugnare:
Så här vill vi att det skall vara, säger tävlingsledaren Anders Thorén. Hyggliga vindar, uppehåll och bra förhållanden.Vi hade inte en enda tjuvstart och målgången fungerade bra.

Samtidigt minskar antalet optimistjollar i Lilla Tjörn Runt.Det var 221 i år. Det har inte blivit färre seglare men flera andra båttyper lockar till sig unga seglare till exempel Zoom 8, Feva och och Tera.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.