Jakten till EU:s domstol

ANNONS
|

Vargjakten i Sverige beklagas officiellt av EU. Nu talar allt för att Sverige dras inför EU:s domstol.

Samtidigt står det klart att jakten inte är slumpartad. Merparten av vargarna som har skjutits är vuxna djur.

Under måndagen fälldes en varg i Värmland. Det betyder att hittills har 15 vargar fällts under årets jakt.

På måndagen konstaterades också att den varg som blev påskjuten i söndags i Västra Götaland inte träffades.

-Den är oskadad, säger Göte Johansson vid länsstyrelsen i Västra Götaland.

Av tilldelningen på 20 djur återstår nu 15 vargar, varav två i Värmland, en i Västra Götaland, en i Örebro län och en i Västmanlands län.

Jakten fortsätter att uppröra EU:s miljökommissionär Janez Potocnik som ansvarar för skyddet av hotade djurarter.

ANNONS

"Jag beklagar att Sverige har inlett licensjakten på varg utan att ge tydliga svar på min skrivelse sänd den 7 december 2010", skriver Potocnik i ett uttalande.

Han understryker att jakten kan vara olaglig enligt EU:s lagstiftning. Nu, framhåller han, finns inget annat att göra än att dra Sverige inför domstol.

"De svenska myndigheternas agerande ger mig få andra val än att föreslå till EU-kommissionen att starta ett formellt förfarande mot Sverige för brott mot EU:s miljölagstiftning", heter det i Potocniks uttalande.

På måndagen kom dessutom signaler om att jakten inte fungerar riktigt som tänkt. Av de fjorton vargar som dödats har elva klassificerats som vuxna och bara tre som valpar/ungdjur. Detta motsvarar inte alls ålderssammansättningen i vargstammen.

-Det låter som en skev fördelning. Det kan bero på att jakten medvetet riktas in mot de vuxna vargarna, säger Olof Liberg, koordinator för vargforskningsprojektet Skandulv.

Jägare som TT talat har bekräftat detta. Skjuts de vuxna vargarna blir det ingen föryngring i reviret nästa år, vilket är målet.

Även i fjol var avskjutningen sned. Men Liberg påpekar att forskarna tog hänsyn till detta inför årets tilldelning.

-För att spara antalet alfadjur och säkra minst 20 föryngringar nästa år så bromsade vi tilldelningen totalt, säger han.

ANNONS