Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jakten på bidragsfusk intensifieras

Försäkringskassan anställer 300 nya tjänstemän för att komma åt fler bidragsfuskare. Förra året polisanmäldes 930 fall av fusk med socialförsäkringen, mer än dubbelt så många som året innan.
På torsdag börjar sökandet efter 300 personer med minst 120 akademiska poäng och minst två års yrkeserfarenhet. För de 300 extra miljoner som regeringen har beviljat Försäkringskassan ska de nya insatserna öka kontrollen av fusket.

Fördelningen av tjänsterna innebär bland annat att 41 av de nya tjänstemännen kommer att verka inom Västra Götalands försäkringskassor. De ska bland annat:
snabba på uppföljningarna av tips om fusk
utföra slumpmässiga kontroller av misstänkt fusk
sköta polisanmälningar och kontakter med åklagare
göra riktade kontroller av olika förmåner som sjukpenning, underhållsstöd och bostadsbidrag.
Försäkringskassans erfarenhet av de riktade kontroller som gjorts mot högkonsumenter av ersättningen vård av barn har gett blodad tand.
- Vi hade misstankar som besannades när vi riktade kontrollen. Vi upptäckte fler fall än vi gör vid våra slumpmässiga kontroller, säger Thomas Falk, försäkringskoordinator i Försäkringskassans ledning.
28 av de 300 tjänstemännen kommer inledningsvis att vara avsatta för "särskilda insatser", var och hur de ska verka ska visa sig med tiden.
- Vi har inget belägg för att fusk är vanligare i någon del av landet men skulle det visa sig vara så, eller att en viss grupp människor fuskar mer, kan de här tjänstemännen placeras efter behov, säger Thomas Falk.
Försäkringskassan får allt fler indikationer på fusk, anmälningarna ökar och kom under tiden 1 oktober 2004 till 30 september 2005 upp till 9 208. Efter kassornas egna utredningar gjordes polisanmälningar om misstänkt fusk i 1 416 fall. Dock visade ytterligare av de drygt 9 000 anmälningarna på felaktigheter men där kassorna bedömde att det inte låg något uppsåt bakom gjordes ingen polisanmälan.
Knappt hälften av anmälningarna till Försäkringskassan kommer från anonyma källor. Andelen tips som inte leder vidare till åtgärder är flest i den här kategorin.
- Det är inte så konstigt, det kan handla om människor som är förbannade på varandra eller som missuppfattar vad en sjukskriven får och inte får göra, säger Thomas Falk.
Övriga anmälningar kommer från den egna eller andra myndigheter. I de fall där det upptäcks fusk med en bidragsform, till exempel bostadsbidrag, görs en översyn även av andra bidrag som personen eventuellt har.
- Vi får fler anmälningar och det görs fler polisanmälningar men egentligen har inte fusket ökat, det är kontrollerna som blivit bättre, säger Thomas Falk.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.