Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Jagades av misstänkte mördaren - blev själv häktad

Han bevittnade knivmordet, jagades och hotades av mördaren - sedan blev han själv häktad som misstänkt. Samtidigt var den egentlige mördaren på fri fot. Under sin tid i frihet misstänks han ha knivhuggit ytterligare en person. Två månader efter häktningsförhandlingen släpptes den förste mannen ut och polisens jakt efter knivmannen startade.

Mannen kom inspringande på akuten på sjukhuset i Helsingborg den 23 februari i år och berättade att en vän till honom blivit knivskuren. Personerna som mannen pratade med uppfattade honom som "väldigt uppjagad", "rädd" och "nervös".
Polisen tog med sig mannen som kunde peka ut var kompisen låg. Han hittades efter en stunds letande på en trottoar - död.

Mannen greps

Med tanke på mannens uppförande bestämde polisen att han skulle gripas. Mannen ska då ha ställt till en scen. Han ska ha börjat sparkas och slåss samt skrikit svordomar till poliserna. 
Det första förhöret som hölls under mordkvällen fick avbrytas för att mannen ska ha kastat en dataskärm på förhörsledaren. Men han hann säga att han förnekade brott och att han bara försökte "hjälpa en medborgare och så hamnade han hos polisen". Sedan fortsatte han: "Detta är typiskt för polisen".

LÄS MER: Brand i misstänkte mördarens bostad

Häktades för mord

Tre dagar efter händelsen häktades mannen på sannolika skäl misstänkt för mord.
Då hade mannen börjat berätta för polisen om sin version om vad som hände på mordkvällen. Han berättade att han lärt känna offret bara några timmar innan att han dog. De var på platsen i fråga för att träffa en person som de skulle köpa narkotika av.
– Och det blev en konfrontation mellan de här två direkt. Han, killen där säjer typ: "Va fan gör du här?", eller någonting. Och de går häftigt mot varandra. Aggressivt, berättar mannen i förhör.
Han syftade då på den nyfunna vännen och mannen i 20-årsåldern som de mötte.

LÄS MER: Meddelandet efter mordet: "Jag högg ner honom"

Plockade fram en kniv

Det självutnämnde vittnet berättade att de två männen började putta på varandra. Då såg vittnet hur mannen i 20-årsåldern tog upp en kniv.
– Jag står där i helt chock och vet inte riktigt vad jag ska göra. Ska jag ingripa tänkte jag. Nä, då blir jag knivhuggen säkert, säger han till polisen och fortsätter.
– Jag stod och skrek så, "Fan ingen kniv, ska ni slåss, slåss med nävarna. Ni ska inte döda varandra". Skrek jag till de liksom. 
Vittnet såg sedan hur mannen i 20-årsåldern högg hans nyfunna vän två gånger. När offret vände sig om och började springa ska han ha fått ytterligare två hugg i ryggen.
– Då går mördaren efter mig i stället, springer efter mig, säger vittnet och fortsätter.
– Han har precis stuckit en kille minst fyra gånger. Så jag springer ju för livet så klart. Och jag kollar bakom så hela jävla tiden. Och jag känner, eller jag ser hur han klappar in på mig.

Mördaren hann ikapp

Då ska vittnet ha snubblat på en gren och ramlat till marken.
– Jag trodde typ jag skulle dö då, börjar han och fortsätter.
– Han satte kniven mot halsen på mig och hotade mig.
Vittnet berättade att mannen sa något i stil med: "Du vet inte vem du bråkar med. Du ska få som fan för detta".
Knivmannen försvann sedan. Då försökte vittnet hitta tillbaka till den skadade kompisen.
– Jag tänker fuck, antingen är han död eller så är han i livsfara. Så jag tänkte, jag måste hitta honom.
Men han kunde inte hitta tillbaka. Då bestämde han sig för att springa till sjukhuset.

Offrets blod på kepsen

Mannens version ifrågasattes under flera förhör. Något som var försvårande för mannen var att offrets blod fanns på hans keps.
– Utifrån vad vi visste då såg det inte så bra ut för den här mannen, säger vice chefsåklagare Thomas Elofsson och fortsätter.
– Det var han som var den sista som träffade offret, vad vi då kände till. Han gick bärsärkagång i samband med att poliserna försökte gripa honom. Han lämnade en del felaktiga uppgifter, sedermera har han lämnat en del korrekta uppgifter också.
Blodet ska ha hamnat på kepsen när gärningsmannen lutade sig över honom och hotade honom.
Han kunde också beskriva hur knivmannen såg ut och berättade att de träffats under ett besök på Frivården. När polisen gick igenom besökslistorna hittade de en man i 20-årsåldern som stämde in på beskrivningen.

Häktningen hävdes

Den 19 april hölls ett förhör med den häktade mannen - då framgår det i åklagarens handlingar att han fortfarande var misstänkt.
Dagen efter hävdes häktningen - då hade mannen suttit frihetsberövad i nästan två månader.
Nästa gång mannen förhördes var i höstas - då som vittne och målsägande i och med att mördaren misstänks ha hotat honom i samband med knivmordet. Alla misstankar mot honom är avskrivna.
– (Den mordåtalade) säger inget om den här personen skulle ha varit annat än passiv på platsen, säger Thomas Elofsson.

Misstänkte mördaren förnekar

När den nya personen pekades ut började polisens jakt efter honom. De började avlyssna hans telefon och kunde spåra honom till Småland. Den sjätte juni häktades mannen i 20-årsåldern misstänkt för mordet.
– Jag förnekar att jag har dödat honom, säger han i förhör.
– (Offret) var en vän till mig, berättar han för polisen.
Till en början sa han att han inte var på brottsplatsen men sedan ändrade han sig och påstår att han agerat i självförsvar.
– Han går mot mig hastigt, alltså i attack, säger mannen och påstår att han hade ett spetsigt föremål i handen.
– Han vidgår att han har kommit i delo med målsägaren men han förnekar ju att han skulle ha mördat honom. Det har handlat om en nödvärnssituation. Han blev först själv attackerad, säger Johan Sederholm, mannens advokat.

Misstänker hämndmotiv

Mannen har åtalats för mordet i Helsingborg. Han är också åtalad för två mordförsök - där det ena mordförsöket misstänks ha ägt rum tre veckor efter mordet.
Han åtalas även för tre fall av grovt olaga hot där mordoffret är ett av offren och vittnet till mordet är det andra.
Mordoffret ska enligt åklagarens misstankar ha hotats bara några dagar innan sin död. Detta kan ligga bakom mordet tror han.
– Jag misstänker ett hämndmotiv. Jag påstår att han ska ha knivhotat (offret) och det finns uppgifter som gör gällande att (offret) trots detta skulle ha slagit ner (den mordåtalade) vid det tillfället fyra dagar tidigare och då tagit en del narkotika från honom, säger Thomas Elofsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.