Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göran Persson på väg till talmannen för att lämna in sin avskedsansökan.

"Jag är inte bitter"

Dagen efter nederlaget gick inte enbart i moll för Göran Persson. Det fanns en lättnad hos den avgående statsministern.
- Valresultatet känns motigt. Men nu vänder jag blad.
Tio och ett halvt år som statsminister, Göran Persson har suttit ovanligt länge på posten.
- Det har dröjt längre för mig än för de flesta innan det blev dags för den här promenaden till talmannen, sa Göran Persson när han kom ut från Sagerska palatset.
Antingen ville han dra ut något på tiden fram till det oåterkalleliga samtalet med talman Björn von Sydow, eller bara ta det lugnt dagen efter valförlusten.
Det dröjda i alla fall fram till strax efter tolv innan Göran Persson kom ut genom tjänstebostadens entré. Han hälsade den stora skaran journalister med ett ganska muntert "God morgon".
Hur känns det i dag löd första frågan.
- Det är ledsamt att vi förlorade, men jag är inte bitter. Också motgångar skall mötas med tillförsikt, nu vänder jag blad och går vidare.
Efter långfrukost med hustrun, tillika vd:n för Systembolaget, Anitra Steen var Göran Persson på väg till sitt tjänsterum på Rosenbad.
Precis som Göran Persson har levt med att vara statsminister i drygt tio år, har svenska folket levt med Göran Persson som statsminister. Hans gårdag bevakades inte bara av ett stort medieuppbåd, även allmänheten visade stort intresse och väntade tålmodigt utanför Sagerska palatset. När en av dem ivrigt bad om en autograf så snart Göran Persson visade sig sken den avgående statsministern upp.
- Det är snällt av dig att be om det i dag.
Både före och efter valet har Göran Persson kritiserats för att inte vara tillräckligt uppmärksam på åt vilket håll opinionen var på väg. Ett argument för att han bedrivit en mindre lyckad valrörelse är att socialdemokraterna borde ha gynnats av att landets ekonomi pekat uppåt.
- God tillväxt räcker inte för att sittande regering ska vinna ett val.
Fortfarande leende anlände Göran Persson i sin svarta tjänstevolvo till riksdagen strax efter fyra eftermiddag.
Talman Björn von Sydow hade hela dagen hållit sig beredd för att ta emot honom och setts vanka fram och tillbaka i talmanskorridoren.
Före det drygt kvartslånga mötet med von Sydow gav Göran Persson ytterligare en improviserad presskonferens i bankhallen innanför riksdagsentrén.
Det dåliga valresultatet kommenterade han:
- Det är för tidigt att dra någon slutsats. Vi har gjort ett väldigt dåligt val i Stockholmsområdet och i vissa delar av Skåne. Men det är två skilda sociala förhållanden. Det är en medelklass och överklass som lämnat oss i Stockholm, men i Skåne är det inte sällan människor i utanförskap, människor i arbetslöshet som gått till högerextrema krafter. I landet i övrigt gör vi ett val som präglas av ganska blandad bild.
Egna framtiden:
- Det är för tidigt att dra sig tillbaka. Jag ska göra någonting ytterligare i livet som är svårt, utöver det att jag ska ta hand om 53 hektar stening åkermark och ganska mager skog. Men bortsett från det så blir det väl någonting mer.
Han ville inte peka ut några tänkbara efterträdare.
- Skulle jag börja peka ut folk ställer jag till det för valberedningen. Den dagen sätter jag också krokben för dem vi talar om. Ingvar Carlsson var noga med att inget säga, en gång för nästan elva år sedan, och det är jag mycket tacksam för. Annars hade jag säkert inte stått här i dag.
Efter att ha tillträtt under "spottloskor och nedvärderingar" tyckte Persson att han nu kan lämna över ett Sverige som är i bättre skick än något annat europeiskt land.
- Det är en lite konstig känsla att de andra nu kommer till dukat bord.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.