Per-Ola Mattsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Karlshamn, vid en pressträff om gasledningen på tisdagen.
Per-Ola Mattsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Karlshamn, vid en pressträff om gasledningen på tisdagen.

Ja till rör i Karlshamn – M vill ändra lagen

Kommunstyrelsen i Karlshamn säger ja – med klar majoritet – till att lagra rör för gasledningen Nord Stream 2. Nu saknas bara signaturen på avtalet.

ANNONS
|

På Gotland blev det nej – i Karlshamn ja. Kommundirektören i Karlshamn, Daniel Wäppling, förklarar hur det kunde bli så.

- Gotland hade en diskussion om att hyra ut en hamn. I vårt fall så säljer vi en logistiklösning där vi lastar rör. Vi hanterar rören med personal som hamnen anställer, säger Wäppling på en pressträff.

I sista stund före beslutet hade kommunen ännu ett möte med regeringen.

ANNONS

- Regeringen har inte ändrat sin säkerhetsbedömning, däremot ser man att man kan hantera det i Karlshamn, säger Wäppling.

En efterlängtad affär, tycker Per-Ola Mattsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Karlshamn. Tio av femton ledamöter i kommunstyrelsen godkände att hamnen i Karlshamn kan teckna avtal om lagringen av rör – därmed fick treklövern med Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet även med sig Miljöpartiet.

- Det innebär inte att det ska finnas ryssar i hamnen, det är en affär med ett holländskt bolag, säger han och syftar på bolaget Wasco, som arbetar med Nord Stream 2.

Han anser att kommunen inte trotsar regeringen, utan att man har kommit överens med den.

"Mycket olyckligt"

Oppositionsrådet Magnus Gärdebring (M) är inte alls nöjd med kommunstyrelsens beslut. Moderaterna röstade nej liksom en av Sverigedemokraternas två ledamöter. Den andre avstod.

- Ett mycket olyckligt och bekymmersamt beslut för Karlshamn, men framför allt för Sverige och EU, säger Gärdebring (M) till TT.

ANNONS

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) framhåller att regeringens säkerhets- och försvarspolitiska analys kvarstår, det vill säga att projektet påverkar svenska försvaret. Men han hänvisar nu till det åtgärdsprogram som ska sjösättas med Försvarsmakten, Tullen, Kustbevakningen, Polisen och Säkerhetspolisen i samarbete med Karlshamns kommun.

- Det är ett program som ger insyn i projektet, men detaljerna kan jag inte gå in på av sekretesskäl. Det kan handla om många typer av åtgärder, säger Hultqvist.

TT: Har det lagligt inte varit möjligt för regeringen att kliva in och ta över den här frågan?

- Vi har en lagstiftning i landet som går ut på att det är det kommunala självstyret som styr de här sakerna. Sen har vi tittat på hur snabbt man eventuellt kan införa en annan typ av lagstiftning och det kräver en process som i det här fallet inte varit praktiskt möjlig. Nu ska vi titta på lagstiftningen som jag tycker är för svag, säger Peter Hultqvist.

ANNONS

"Bedrövligt och beklagligt"

Moderaternas försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark är kritisk till beskedet från Karlshamn.

- Svensk säkerhetspolitik har i det här fallet avgjorts av kommunstyrelsemajoriteten i Karlshamn och inte av Sveriges regering. Det är bedrövligt och beklagligt att Peter Hultqvist och Margot Wallström inte kunnat övertyga sina partikamrater om detta, säger han till TT.

Regeringen borde ha agerat mycket tidigare för att självt kunna styra denna fråga, anser Wallmark.

Moderaterna vill att riksdagens försvarsutskott tar ett initiativ för en lagändring som skulle göra det möjligt för regeringen att ta över när situationer som Nord Stream uppstår.

Nu väntar en avstämning i styrelsen för Karlshamns hamn, som tidigare varit enig om att genomföra affären. Ett möte hålls bara timmar efter beslutet i kommunstyrelsen.

- Vi ska titta på vad som sagts säkerhetsmässigt. Kanske finns det något som behöver justeras i kontraktet. Därefter kan vi skriva under, säger vd Mats Olsson.

ANNONS

Om allt följer planen börjar de 30000 rören att levereras i höst. Runt tolv meter långa. Blandad diameter. Och cirka 22 ton per styck.

- Vi behöver runt sex månader för att ställa i ordning området, säger Olsson.

Fakta: Nord Stream 2

Nord Streams huvudägare är ryska Gazprom som i sin tur ägs av ryska staten.

Gasledningen Nord Stream, som egentligen består av två ledningar, går genom Östersjön från Viborg i Ryssland till Lubmin i Tyskland och togs i drift 2011 och 2012.

Ledningarna kan transportera 55 miljarder kubikmeter gas om året.

Nord Stream 2, ytterligare två ledningar, är tänkt att läggas parallellt med tidigare ledningar och ska öka kapaciteten till 110 miljarder kubikmeter gas.

ÖB har uttalat sig kritiskt om att låta Nord Stream hyra hamnar i Karlshamn och Slite för projektet.

Gotlands kommun har sagt nej till att lagra rör i Slite.

För Karlshamns del handlar det om att upplåta plats för lagerhållning av ryska rör samt lastning och lossning i hamnen.

Enligt Karlshamns hamnbolag skulle projektet kunna ge intäkter på runt 100 miljoner kronor.

Källa: TT:s nyhetsarkiv

ANNONS