Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hédi Fried kastar en sko i installationen på Drottninggatan i centrala Stockholm, som ska påminna människor om Förintelsen.

Jättelik skolåda i manifestation mot rasism

Hundratals skor huller om buller i en låda på Drottninggatan i Stockholm ska påminna oss om Förintelsen. En av dem som kastat en sko i högen är 93-åriga förintelseöverlevaren Hédi Fried.

- Det påminner mig om när jag tog av mig mina skor i Auschwitz och blev tillsagd att binda ihop dem för att jag ska få tillbaka dem. Men det fick jag aldrig. I och med installationen hoppas jag att människor får sig en tankeställare och inte glömmer det som har hänt och förstår att det kan hända igen, säger författaren och psykologen Hédi Fried.

Den 21 mars är den internationella dagen mot rasism. I samband med detta passade organisationen Make equal på att inviga skoinstallationen på Drottninggatan under tisdagen, en installation som även går att beskåda i New York, USA.

Hédi Fried överlevde både Auschwitz och Bergen-Belsen och fick uppleva hur Nazityskland besegrades. Men historien kan upprepa sig om folk inte är uppmärksamma, varnar Fried.

- Det hände för att folk var missnöjda och trodde att de kunde bygga en bättre värld och valde en ideologi och politik som ledde till förstörelse. Jag vill att skohögen ska symbolisera det och få folk att tänka till.