Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Åsa Lindhagen, Jämställdhetsminister (MP), delar inte M och KD:s bild av Jämställdhetsmyndighetens funktion.  Bild: Lars Pehrson/SvD/TT
Åsa Lindhagen, Jämställdhetsminister (MP), delar inte M och KD:s bild av Jämställdhetsmyndighetens funktion. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Jämställdhetsministern om M och KD: "De vill montera ner jämställdhetsarbetet"

KD:s Ebba Busch Thor propagerade så sent som i sommar för att skrota Jämställdhetsmyndigheten och Moderaternas alldeles färska budgetmotion för nästa år bygger också på en nedläggning.
– Jag ser det som att de vill montera ner jämställdhetsarbetet, säger jämställdhetsminister Åsa Lindhagen om kritikerna.

I grova drag är riksdagspartierna överens om att jämställdhet är en viktigt fråga. Ändå är Jämställdhetsmyndighetens existens en vattendelare inom politiken.

I slutet av förra året lyckades Moderaterna och Kristdemokraterna lägga ner myndigheten när deras budget antogs. Beslutet togs sedan tillbaka när den nuvarande regeringen tillträdde.

Men i Moderaternas budgetmotion för nästa år har partiet återigen valt att skrota Jämställdhetsmyndigheten.

– Vi har ju inte ändrat oss. Sverige kommer inte bli mer jämställt av en ny myndighet. För att nå en ökad jämställdhet är det reformer som behövs, säger Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson.

LÄS MER: Jämställdhetsmyndigheten som dog och återuppstod

Efterlyser reformer för jämställdhet

Hon menar att trygghetsreformer och skattereformer är det som i grunden ökar jämlikheten i Sverige och minskar klyftor mellan män och kvinnor.

– Det här har varit ett sätt för regeringen att slippa göra viktiga reformer som förbättrar för kvinnor och i stället starta myndighet. Det är ett sätt att komma undan det verkliga problemet, säger Elisabet Svantesson.

Menar du att det har varit kontraproduktivt?

– Jag vet inte om jag skulle gå så långt, men jag tycker inte att det har varit effektivt.

När ni la ner myndigheten senast fick ni kritik för att det fanns viktiga funktioner, till exempel arbetet mot människohandel och prostitution, som strök med?

– När man startade myndigheten så tog man olika uppgifter från andra. Vissa saker låg redan på andra myndigheter. Självklart ska en del av det viktiga arbetet finnas kvar. Vår poäng är att det inte krävdes en ny myndighet.

Elisabeth Svantesson (M) menar att en ny myndighet inte är lösningen på problemen. Bild: Jenny Ingemarsson
Elisabeth Svantesson (M) menar att en ny myndighet inte är lösningen på problemen. Bild: Jenny Ingemarsson

Även Kristdemokraterna står fast vid ståndpunkten. Så sent som under sommarens Almedalsvecka sa KD-ledaren Ebba Busch Thor att man bör "dra ett stort rött streck över hela den aktivistiska myndigheten".

Ministern: "Har inte förståelse för det"

Miljöpartiets Åsa Lindhagen är jämställdhetsminister sedan början av året. Hon riktar kritik mot de partier på högerkanten som menar att Jämställdhetsmyndigheten borde skrotas.

– Jag har ingen förståelse för det. Utan jag ser det som att de vill montera ner jämställdhetsarbetet, säger hon.

Åsa Lindhagen hänvisar till att både en statlig utredning samt Riksrevisionen har pekat på att det behövs en aktör som håller samman jämställdhetsarbetet.

– De lyfter just att det behöver startas ett långsiktigt arbete när det gäller jämställdhetsarbetet. En uppföljning och en aktör som håller samman allt arbete. Det är det som Jämställdhetsmyndigheten är ett svar på, säger jämställdhetsministern.

Alla aktörer arbetar ju redan i dag med jämställdhet. Är det verkligen nödvändigt att ha en enskild myndighet för detta?

– I stället för att varje kommun runt om i Sverige ska sitta på sin egen kammare och komma på hur de ska jobba så har vi valt att ha en myndighet som har en expertkunskap, som kan ge stöd och se till att utveckla jämställdhetsarbetet. Det är både en vinst för jämställdheten och ett väldigt viktigt sätt att hantera skattemedel på ett ansvarsfullt sätt.

Statsvetaren Bo Rothstein har kritiserat idén med en jämställdhetsmyndighet genom att hävda att risken blir att staten uträttar det tjänstemännen vill i stället för det som folket vill. Men Åsa Lindhagen betonar att myndighetens uppdrag utgår från de jämställdhetspolitiska målen, som en folkvald riksdag beslutat om i bred enighet.

– Jag har inte hört den argumentationen tidigare. Myndigheten jobbar på uppdrag av regeringen och med de jämställdhetspolitiska målen som är fastslagna av riksdagen. Dessutom finns det ju en bred samsyn kring att jämställdhet är viktigt från politiskt håll, säger Åsa Lindhagen.

– Är man en feministisk regering så är det en självklarhet att vi behöver en myndighet som håller ihop arbetet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.