Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Tre män har åtalats i en muthärva som gäller falska jägarbevis. Arkivbild.

Jägarprovledare åtalade i muthärva

Tre män, varav två jägarprovledare, har åtalats i en härva där 40 personer misstänks ha mutat sig till falska jägarbevis, uppger Gefle Dagblad.

Två män, 48 och 55 år, båda provledare för jägarprov, misstänks för grovt tagande av muta efter att ha tagit emot "otillbörliga förmåner" från 40 personer i utbyte mot jägarexamen.

En 37-årig man anklagas för att ha varit mellanhand och mellan 2014 och 2017 ha förmedlat 13 personers uppgifter och pengar till 55-åringen, som sedan gett dem falska jägarbevis.

Två personer har erkänt att de betalat för de falska bevisen och har dömts till böter.

"Brustit i sitt uppdrag"

Utredningen hanteras av kammaråklagare Leif Görts vid riksenheten mot korruption.

- Vi har inte utrett något liknande på riksenheten, men jag har hört att det tidigare har uppdagats att provledare har fuskat, säger han till GD.

Henrik Falk, jaktvårdskonsulent på Svenska jägareförbundet, tycker att härvan är mycket beklaglig.

- Det är två provledare som kraftfullt brustit i sitt uppdrag. Det är jättetråkigt för alla inblandade, säger han till TT.

Förordnas av polisen

Han känner bara till ett annat fall, av mindre omfattning, under de senaste tio åren där en provledare tagit betalt för jägarbevis.

TT: Hur arbetar ni för att förhindra att det här händer?

- Provledarna utbildas och organiseras av oss, och förordnas formellt av polisen på vår inrådan när utbildningen är klar. Sedan har vi möten med provledarna med jämna intervaller. Det råder ingen tvekan om att de vet vad som gäller för sitt uppdrag, säger Falk och fortsätter:

- Men det är ju till 100 procent ett förtroendeuppdrag att vara provledare. Man förväntas följa regelverket, vilket nästan alla gör.