Årets lodjursjakt är snart över. Bara tre djur av årets kvot på 67 lodjur återstår. Arkivbild.
Årets lodjursjakt är snart över. Bara tre djur av årets kvot på 67 lodjur återstår. Arkivbild.

Jägare dödshotad efter lodjursjakt

Årets lodjursjakt är i det närmaste avslutad. 64 av de 67 tillåtna djuren är skjutna efter den första veckan. Jakten har inte gått obemärkt förbi i sociala medier. Jägare som har poserat med skjutna djur har utsatts för trakasserier och till och med dödshot.

ANNONS
|

Årets licensjakt på lodjur startade 1 mars och på onsdagseftermiddagen återstod bara tre djur, ett i Dalsland och två i Sundsvalls kommun, rapporterar tidningen Svensk Jakt.

Jakten har utsatts för hård kritik och jägare som har intervjuats i tidningar eller poserat i sociala medier med skjutna lodjur har fått ta emot hot.

- För några har det varit riktigt otrevligt. En yngre kvinna i norra Värmland har fått ta emot mycket hot och trakasserier, säger Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet.

ANNONS

- Tyvärr är det så att i samband med jakt på stora rovdjur förekommer alltid det här. Det sprids väldigt mycket felaktigheter om varför vi jagar och hur vi jagar, att lodjursstammen skulle vara hotad och så vidare. Men vi jagar ju med stöd av beslut från myndigheter, fortsätter han.

Polisanmäler dödshot

Kvinnan i Värmland har polisanmält hoten.

- Det har varit mordhot, meddelanden att man ska få skott mellan ögonen, att man borde bli slaktad och upphängd som trofé själv och mycket sådant där, berättar hon för Nya Wermlands-Tidningen.

Gunnar Glöersen förklarar att Jägareförbundet råder medlemmarna att ligga lågt i sociala medier.

- Vi rekommenderar att man ska vara försiktig, och att åtminstone vara medveten om att man blir hotad och trakasserad om man lägger ut bilder. Tonläget saknar fullständigt nyanser, säger han.

ANNONS

Gunnar Glöersen säger att Sverige har en stark lodjursstam.

- I vissa delar har lodjurstammen ökat, framför allt i södra Sverige. I de sydligaste länen var det ju första gången man fick jaga lodjur, förklarar han.

Domstol avgör lodjursöde

Organisationen Jaktkritikerna anser inte att lodjursjakten är motiverad. Dess ordförande Richard Dehnisch säger att jakten är både grym, oetisk och dessutom utgör ett hot mot lodjursstammen.

- Licensjakten på lodjur är bara ett trofé- och nöjesdödade, för att tillfredställa jägarna, säger han.

Jaktkritikerna har överklagat länsstyrelsernas beslut om kvoter och i Örebro län minskades därför kvoten från tre till två djur.

- Ett enda lodjur har vi lyckats rädda, säger Richard Dehnisch.

ANNONS

Eftersom beslutet är överklagat än en gång finns det risk att beslutet ändras av kammarrätten i Sundsvall. Och fortfarande återstår det några veckor av licensjakten.

TT

Fakta: Lodjursjakten 2019

Licensjakten på lodjur startade den 1 mars. Jakten pågår tills kvoten är fylld eller till 31 mars i vissa län eller 15 april i andra län.

I år får 67 djur skjutas i tio län. Flest djur, 16 stycken, får skjutas i Västerbotten och näst flest, 15, i Jämtlands län.

Lodjursjakten ska också bedrivas i Västernorrlands, Värmlands, Västra Götalands, Kalmar, Stockholms, Jönköpings, Västmanlands och Örebro län.

Alla lodjur som skjuts under licensjakt besiktigas av personal från länsstyrelsen. Skytten får behålla skinnet, och den flådda kroppen skickas till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

På SVA görs en obduktion för att kontrollera om djuren är friska och om dom har några äldre skador.

Enligt Naturvårdsverkets inventering 2018 finns cirka 1200 lodjur i Sverige.

Källa: SVA

ANNONS