Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Pengar som skulle ha gått till funktionshindrade misstänks ha gått ner i fickan på en man som drivit ett assistansbolag i Göteborg. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ivo vill dra in tillstånd för assistansbolag

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) vill dra in tillståndet för ett assistansbolag där en 39-årig man lurat funktionshindrade på miljonbelopp, skriver Svenska Dagbladet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Mannen beskrivs som en av assistansbranschens största bedragare. Han arbetade på Försäkringskassan och förde över miljoner som skulle ha gått till funktionshindrade till sig själv och sin släkting. Sammanlagt 34 miljoner kronor.

Han dömdes 2007 till fyra års fängelse och har nu en skuld till myndigheten på 22 miljoner.

Men mannen gav sig också in i ett assistansbolag i Göteborg kort efter sitt straff. Bolaget har hanterat 190 miljoner kronor i assistansersättning från Försäkringskassan.

Ivo har hittat flera allvarliga omständigheter runt mannen och bolaget. Mannen körde sportbil i miljonklassen, hade en villa värd tio miljoner och var tillsammans med kvinnan som stod som vd för bolaget.

Senast den 10 januari ska bolaget ha avvecklat verksamheten där cirka 120 personer är anställda. Företagets advokat säger till SvD att beslutet är överklagat till förvaltningsrätten.