Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ivo underkänner akutmottagningarna på Karolinska och Södersjukhuset. Bland annat för att patienter får ligga i korridorerna i väntan på en plats på rätt avdelning. Arkivbild.

Ivo underkänner akuten på Karolinska och SÖS

Akutmottagningarna på Karolinska sjukhuset i Solna och Södersjukhuset i Stockholm kan inte leverera säker vård till patienter som väntar på en vårdplats. Det säger Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, efter en oanmäld tillsyn.

- En av orsakerna är brist på sjuksköterskor, vilket gör att vårdplatser inte kan öppnas, säger Lena Renman, enhetschef på Ivo till Nyhetsbyrån Siren, rapporterar Dagens Nyheter.

Ivo kritiserar bristen på lugn miljö och tillgång till mat och läkemedel för patienter som fått besked om inläggning men måste vänta på en plats. De kan i vissa fall vårdas på akuten över ett dygn.

Sjukhusen måste enligt Ivo säkra att patienter i väntan på en säng på en avdelning får den vård, läkemedel, mat och dryck som de behöver.

Åtgärder har vidtagits men Ivo bedömer att dessa bara är kortsiktiga och inte någon lösning på grundproblemet.

Landstinget i Stockholm är uppmärksammad om problemet.

- Vi ser allvarligt på kritiken från Ivo. Ytterst är det varje vårdgivare som måste vidta åtgärder utifrån kritiken, säger Johan Bratt, chefsläkare på Stockholms läns landsting.

Innan den 20 mars 2018 måste vårdgivarna redovisa till Ivo vad man gjort för att förbättra situationen. Men även landstinget har ett ansvar, anser han.

- Vi tittar övergripande på vad man kan göra tillsammans med vårdgivarna för att göra det mer attraktivt för personer att jobba där. Det är inte så att vi väntar fram till dess, säger han.