Skogsbrand vid jämtländska Pålgård på måndagen. Vattenbombning med hjälp av helikoptrar.
Skogsbrand vid jämtländska Pålgård på måndagen. Vattenbombning med hjälp av helikoptrar.

Italienska brandflygplan till Sverige

Nu får Sverige hjälp via EU att bekämpa de rasande skogsbränderna. Två italienska brandflygplan väntas landa i Örebro på onsdag.

ANNONS
|

Läget på flera håll i norra Sverige blir allt mer akut. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) skickade på måndagen in en begäran om brandbekämpningsflyg till EU. Och återigen svarade Italien.

- Det är samma modell som varit i Sverige tidigare. Vi förväntar oss att de kommer till Örebros flygplats på onsdag, men det är lite oklara väderförhållanden, säger Jakob Wernerman.

ANNONS

- Situationen är allvarlig och resurserna är ansträngda. Vi har de pågående bränderna, men det finns även risk för spridning och nya bränder.

De italienska flygplanen – av typen Canadair CL-415 – kommer att vara i landet i åtta dagar. Planen kan skopa upp 6000 liter vatten åt gången.

Hotar bebyggelse

Elden hotar bebyggelse på flera håll och i byarna Ängra och Enskogen i Ljusdals kommun har boende evakuerats under söndagen och måndagen.

- Det är ett mycket ansträngt läge, säger Torbjörn Wannqvist, räddningstjänstens befäl i beredskap i området.

Ett så kallat VMA, ett viktigt meddelande till allmänheten, har gått ut till boende.

"Det brinner i och runt omkring Enskogen i Ljusdals kommun och räddningsledaren uppmanar alla boende att evakuera på grund av branden som sprider sig snabbt", lyder meddelandet.

För att människor inte ska åka in i området har polisen stängt av riksväg 84 vid Kårböle och Laforsen, rapporterar P4 Gävleborg.

ANNONS

Sex norska räddningshelikoptrar har flugits till Sverige för att hjälpa till med släckningsarbetet. Räddningstjänsten i Ljusdal har förstärkts med material från MSB:s krisdepåer.

Tvingats retirera

I Älvdalen i Dalarna försvåras släckningsarbetet rejält av att Trängslets skjutfält med odetonerad ammunition ligger i området. Räddningschefen Johan Szymanski uppger på måndagskvällen att branden spridit sig till att omfatta ett område på minst två gånger tre kilometer – och att det är för farligt att fortsätta insatsen på marken.

- Klockan 15 fick vi en kraftig genombrytning vid begränsningslinjen. Då beslutade vi att utrymma med all personal. Både räddningstjänst och militär har retirerat två mil söder om branden, säger han.

- Helikoptrarna har försökt att vattenbomba men de har inte en chans. Vi får kraftsamla i morgon i stället med fler helikoptrar.

Förutom någon sommarstuga finns där ingen större bebyggelse.

- Det viktiga är att alla som är ute och fiskar och plockar bär lämnar, säger Johan Szymanski.

ANNONS

Södertörns brandförsvarsförbund i Stockholms län är på väg med personal för att avlasta med insatsledning i Älvdalen de kommande fem dygnen.

"Lite orolig"

Flera bränder härjar i den jämtländska kommunen Ragunda. I Pålgård har elden spridit sig under måndagen. Det är också svårt att arbeta på marken och bygga brandgator på grund av rökutvecklingen. Sex brandstationer och hemvärnet är på plats tillsammans med tre helikoptrar.

- Det i stort sett enda som går just nu är att vattenbomba, säger räddningsledaren Leif Ekström till TT:s fotograf på platsen.

Ulf Denker bor i Pålgård, bara 500–600 meter från branden.

- Ja, det är klart att det inte är roligt. Lite orolig är man ju. Hörde två åskknallar nära inpå och strax efter började det ryka från skogen, berättar han för TT:s fotograf.

TT

Fakta: Skogsbrandsdepåer

Kommunen ansvarar via sin räddningstjänst för att släcka en skogsbrand. Vid större bränder kan kommunen ta hjälp av regionen och vid särskilt hård belastning kan även Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) bistå.

MSB har 13 skogsbrandsdepåer. De finns i Boden, Skellefteå, Dorotea, Sundsvall, Östersund, Söderhamn, Ludvika, Strängnäs, Bengtsfors, Visby, Vetlanda, Högsby och Ljungby. Utöver detta finns nationella förråd i Kristinehamn med påfyllnadsmaterial.

Varje skogsbrandsdepå består av tre containrar med bland annat följande: stora mängder brandslang, en sexhjulig ATV (terrängfordon) med släp, slangupprullare, vattenspridare, motorsågar, vattenbehållare, grenrör, strålrör, bränsledunkar, hinkar och strilkannor.

Källa: MSB

ANNONS