Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Stora förseningar i tågtrafiken efter IT-störningar hos Trafikverket. Tidigare bild nämnde företaget Cybercom, som inte har någonting med den här artikeln att göra. Bild TT

IT-störningar hos Trafikverket

Stora IT-störningar drabbade Trafikverket i natt. Problemen ska vara lösta, men det är fortsatt förseningar i tågtrafiken i hela landet. – Vi utreder vilka system som drabbades och varför, säger Bengt Olsson, presschef vid Trafikverket.

Vid 02:30-tiden natten till onsdag drabbade myndighetens datatrafik av kraftiga störningar. Hemsidan och alla interna system låg nere fram till 08 på onsdagsmorgonen.

I nuläget är det knapphändigt med information kring vad det var som orsakade störningen. Enligt ett tips till GP ska det röra sig om en överlastningsattack.

– Det var en överbelastningsattack som orsakade it-störningarna hos Trafikverket i morse, vilket påverkade tågtrafiken i hela landet, bekräftade Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, för Computer Sweden under onsdagseftermiddagen. 

Störningarna drabbade alltså alla interna system, däribland systemet som skickar ut körordrar till förarna. Förseningar i tågtrafiken påverkade hela Sverige. 

– Jag vet inte omfattningen av problemen, men all datatrafik påverkades och då också vårt tågordergivningssystemet med information till förarna, säger Per Aronsson. 

Resenärer uppmanas vara uppmärksamma

SJ informerade om störningarna på sin hemsida och uppmanade resenärer att vara uppmärksamma på utrop och skyltning på stationerna samt på respektive järnvägsoperatörers hemsida. 

"Det är för närvarande stora IT-störningar hos Trafikverket över hela Sverige. Detta kan innebära flertal sena tågavgångar samt eventuellt även inställda tåg”, skrev SJ.

Uppklarat under förmiddagen

Vid 7.30-tiden började systemen rulla som vanligt igen. Enligt presstaleschef Bengt Olsson är förhoppningen att förseningarna ska vara helt uppklarade innan lunch-tid. 

– Tågtrafiken börjar rulla nu pö om pö. Vi har dirigerat om tågen manuellt och det tar tid, med kraftiga förseningar som följd. Vi utreder vilka system som drabbades och varför. 

Det är oklart om det var en medveten så kallad överbelastningsattack eller något annat som orsakade problemen.

– Vi utreder det just nu, säger Ulrika Nilsson Lokrantz, presskommunikatör på Trafikverket.

 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.