Islamist besökte SR-journalist under pågående granskning

SR-journalisten lämnade sin tjänst på Sveriges Radio efter att det blev känt att hon hade en privat relation med en misstänkt islamist vars fall hon granskade. Journalisten har tidigare hävdat att relationen tog fart under sensommaren 2020, något som motsägs av en ny DN-granskning. Sveriges Radio Ekot tillsätter efter uppgifterna en ny intern granskning.

ANNONS
|

SR-journalisten lämnade sin tjänst efter ett uppmärksammat avslöjande om att journalisten hade inlett en, enligt journalisten själv, vänskapsrelation med en man som av Säpo bedömts som ett hot mot rikets säkerhet. Själv hävdade journalisten att de började umgås privat först senare under sommaren 2020, alltså efter att hon bevakat dennes rättsfall.

Nu har DN i en ny granskning kunnat visa att den 36-årige islamisten Raad Al-Duhan, fick parkeringsböter utanför reporterns bostad i Stockholm under våren 2020. Under denna tid skulle mannen anmäla sig till polisen i Gävle flera gånger i veckan, i väntan på utvisning.

Rättsfallet kopplat till utvisningen bevakades av SR-journalisten, som en och en halv månad efter parkeringsboten, i april 2020, gjorde ett inslag om mannen och hans pappa som då hade åtalats för att ha misskött sin anmälningsplikt. Mannen har dessutom dömts för hot mot chefredaktören för Gefle Dagblad.

ANNONS

Granskade mannens ärende

I reporterns granskning ingick en lång serie publiceringar i vilka hon riktade kritik mot Säpos och myndigheternas hantering av Raad Al-Duhan och hans pappa, den så kallade Gävleimamen. Någon vecka innan rättegången mot Raad Al-Duhan gjorde han en anmälan till Skatteverket angående en flytt till Stockholm.

– Det enda jag hörde var att han skulle flytta till Stockholm. Att det var någon som tyckt synd om honom och ville ordna en bostad i Hammarby Sjöstad, säger vice chefsåklagare Mats Ihrman till DN.

De som erbjöd honom en bostad var reporterns mamma och styvfar, som båda var engagerade i fallet.

Enligt Ekot-chefen Klas Wolf-Watz, blev reporterns situation känd i mitten av september 2020. Den nionde oktober bestämde sig reportern för att lämna sin tjänst på Sveriges Radio, vars ledning har fått hård kritik för att ha varit tystlåten kring detaljerna i ärendet.

Ekot inleder intern granskning

Under tisdagseftermiddagen uppger Ekot att en ny intern granskning inleds, med anledning av DN:s uppgifter.

”Vi behöver göra ett omtag, jag behöver med hjälp av företagets olika specialister, HR och så vidare återigen gå igenom det här ärendet igen”, säger Klas Wolf-Watz i Ekot.

Raad Al-Duhan, hävdar själv att han inte har kopplingar till våldsbejakande islamism.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS