Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Gunilla Grahn-Hinnfors om Pegidarörelsen.

Islamfientlig grupp demonstrerar i Malmö

Islamfientliga Pegida ska under måndagskvällen hålla sin första demonstration i Sverige. GP:s politikreporter Gunilla Grahn-Hinnfors ser kopplingar till Sverigedemokraterna.

Vad är Pegida för rörelse?

Det är en tysk islamfientlig rörelse med bas i Dresden. Namnet är en förkortning som på svenska ska utläsas Patriotiska européer mot islamiseringen av västvärlden.

Sedan i oktober förra året har Pegida demonstrerat varje måndag i Dresden och så småningom också i några andra tyska städer.

Pegida grundades som en Facebook-grupp av Lutz Bachman, som arbetar med reklam i Dresden. Han har nyligen dragit sig tillbaka som ledare efter att ha anmälts för att ha poserat som Adolf Hitler på bild och gjort främlingsfientliga uttalanden.

Att den här typen av rörelse med tydliga främlingsfientliga inslag dyker upp just i det forna Östtyskland är säkert ingen slump. Arbetslösheten och känslan av krossade illusioner efter den tyska återföreningen är större här än i de västra delarna av landet.

Hur stor är organisationen?

Demonstranterna i Dresden hade från början några hundra deltagare. Men efter terrorattentatet mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo deltog över 25 000 personer i Dresdendemonstrationen. Samtidigt har motdemonstranterna oftast varit fler.

Nu börjar Pegidakonceptet spridas även utanför Tyskland. I Oslo hade en norsk Pegidagrupp en demonstration i mitten av januari med 300 deltagare. Den svenska Facebook-gruppen har snart 9000 gillanden inför måndagens första demonstration i Malmö.

Varför har rörelsen nu kommit till Sverige?

Henrik Rönnquist startade den svenska Facebook-sidan för Pegida. Han är gallerist i Malmö och dömd för hets mot folkgrupp. Han har bland andra ställt ut den likaså hetsdömde konstnären Dan Park.

De senaste tio åren har islamfientligheten i Europa organiserat sig genom sociala medier. Olika grupper sprider också sitt budskap genom nättidningar, seminarier och genom att påverka politiska organisationer.

I Sverige har bland andra riksdagsledamoten Kent Ekeroth i Sverigedemokraterna organiserat en kringresande seminarieserie där "islamiseringen" av Europa skulle belysas. Men SD är delat när det gäller hur mycket man ska vifta med islamiseringskortet och ledningen för SD förnekar band till Pegida.

Den SD-nära nättidningen Samtiden har däremot flitigt rapporterat om Pegidas aktiviteter.

De islamfientliga grupperna har mycket kontakt med varandra och det var bara en tidsfråga innan Pegida skulle få en svensk gren.

Samtidigt visar forskning vid SOM-institutet i Göteborg att svenskarna över tid har blivit mer toleranta mot människor med annan religion, även muslimer. Däremot ökar de tillfrågades rädsla för främlingsfientlighet. Motdemonstrationen i kväll väntas bli betydligt större än Pegidas demonstration.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.