Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

IS-medlem åtalas för terrorbrott i Malmö

En man 30-årsåldern åtalas för terroristbrott misstänkt för att ha kastat in molotovcocktails i en muslimsk bönelokal i Malmö. Enligt åklagaren är mannen en del av terroristorganisationen IS och mannen ska i konversationer på Facebook utryckt att han "vill dö martyrdöden". Åklagaren menar att motivet till attacken har varit "att injaga fruktan hos muslimska shiiter".

Mannen har suttit häktad på sannolika skäl misstänkt för mordbrand sedan i december förra året.

Vid den första häktningsförhandlingen yrkade åklagaren på att mannen skulle häktas misstänkt för terroristbrott, men tingsrätten häktade istället mannen misstänkt för mordbrand. 

Chefsåklagaren Agnetha Hilding Qvarnström, vid Riksenheten för säkerhetsmål, har nu lämnat in en stämningsansökan mot mannen till Malmö tingsrätt gällande terroristbrott alternativt mordbrand.

Enligt åklagaren tände mannen eld på en muslimsk bönelokal i Malmö den 11 oktober 2016 genom att kasta in molotovcocktails i lokalen. 

Enligt Agnetha Hilding Qvarnström är den misstänkte mannen medlem i den sunnimuslimska terrororganisation Islamska staten. 

Misstänkta motivet: Injaga fruktan

Enligt åklagaren har den misstänkte IS-medlemmens handling inneburit fara för människors liv samt att branden han misstänks ha anlagt ledde till omfattande förstörelse av bönelokalen. Skadorna för att reparera lokalen har uppskattats kosta omkring en miljon kronor. 

Agnetha Hilding Qvarnström skriver också i stämningsansökan att dådet har kunnat skada staten Sverige allvarligt och att avsikten med attacken har varit att i den Islamska statens namn injaga fruktan hos befolkningsgruppen muslimska shiiter.

Under kvällen som bönelokalen sattes i brand pågick en shiitisk fest i lokalen, men inga personer ska ha kommit till allvarlig skada i branden. 

Ska ha utryckt motvilja mot shiiter

I bevisningen mot den misstänkte IS-terroristen kommer åklagaren bland annat redovisa information från en övervakningsfilm som enligt åtalet visat att det är en ensam gärningsman som genomfört dådet.

– De har funnits en övervakningsfilm, men den har vi inte tillgång till. Personer har sett filmen, men jag som åklagare och mina poliser har inte filmen och har inte sett den, säger chefsåklagaren Agnetha Hilding Qvarnström till TT. 

Åklagaren redovisar i stämningsansökan även telefontrafik som uppges binda mannen tillbrottsplatsen och samtalsloggar mellan den misstänkte och en annan person som uppges vara IS-sympatörer. Med hjälp av konversationerna anser åklagaren kunna bevisa att mannen handlat i den Islamska statens namn och att han har utryckt en motvilja mot shiiter.

Det finns dock inga fingeravtryck eller DNA-spår från mannen som har säkrats av polisen vid brottsplatsen eller på beslag som gjorts vid den. Något som åklagaren förklarar med att mannen kan ha haft platshandskar på sig då polisen hittat sådana efter beslag i en väska som tillhör mannen.

Med hjälp av mannens busskort kommer också åklagaren att vid den kommande rättegången försöka visa hur mannen tagit sig till bönelokalen vid brottstillfället. 

Uppges haft IS-propaganda 

Av åtalet framkommer det också att åklagaren kommer att kalla en analytiker från Säpo till den kommande rättegången för att styrka uppfattningen om att attentatet är en del av den Islamska statens kamp. 

I den misstänkte terroristens dator har polisen också hittat propagandafilmer som hyllar IS-krigare och visar hur de strider och mördar personer som anses vara "otrogna". 

Enligt åklagaren finns det flera omständigheter som enligt henne bevisar att mannen är en medlem av IS.

– Det finns filmer från hans beslagtagna dator, som är nedladdade och sparade. Som jag anser är starkt IS-kopplade. Han har i sin dator en bild på en IS-flagga, som jag menar har använts som skrivbordsunderlägg i sin dator. Han har kontakt med personer, som i sin tur ber honom leverera information om den här branden till IS nyhetsorganisationer, säger Agnetha Hilding Qvarnström till TT. 

Qvarnström uppger också för TT att mannen själv ska ha utryckt att han "vill dö martyrdöden" i konversationer på bland annat Facebook. 

Åklagaren: Har haft kunskaper om bombtillverkning 

Polisen har även hittat en beskrivning hos mannen kring av hur man tillverkar en detonator, vilket åklagaren anser visar att han har kunskaper om bombtillverkning.

Tidigare i vintras rapporterade flera svenska medier att den Islamska staten tog på sig dådet i en artikel i IS-tidskrift al-Naba. 

Agnetha Hilding Qvarnström vill i nuläget inte gå in på hur polisen kom den misstänkte terroristen på spåren eller om de har haft honom under telefonavlyssning. Mannen anhölls omkring två månader efter själva branden och häktades därefter. 

Den misstänkte mannen nekar själv till både brottet han misstänks för och att han skulle vara meldem av den islamska staten. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.