Statsminister Stefan Löfven (S) har personligen tagit upp fallet med Irak. Arkivbild.
Statsminister Stefan Löfven (S) har personligen tagit upp fallet med Irak. Arkivbild.

Iraks ambassadör kallas upp efter avrättning

En svensk-irakisk medborgare som har dömts för terrorbrott i Irak har avrättats. Svenska utrikesdepartementet, som protesterat mot dödsdomen, ska nu kalla upp Iraks ambassadör med anledning av händelsen. Statsminister Löfven har personligen tagit upp fallet med Irak.

ANNONS
|

Mannen som var i 60-årsåldern hängdes tillsammans med ytterligare 37 misstänkta terrorister på torsdagen.

- Vi har haft intensiv konsulär aktivitet sedan vi fick kännedom om detta. Vi har protesterat mot dödsdomen och tagit upp det här på hög nivå med irakiska företrädare, säger Patric Nilsson, kansliråd vid UD, till TT.

Mannen dömdes 2010 till döden för terroristbrott av en irakisk domstol.

ANNONS

Iraks justitieminister Haidar al-Zamali var på plats när fångarna avrättades i fängelset i staden al-Nasiriyya i södra Irak, skriver nyhetsbyrån AFP.

Löfven har tagit upp fallet

Statsminister Stefan Löfven (S) har personligen tagit upp fallet i kontakter med Irak.

- Jag har inga detaljer, men vi har vetat om att den här personen har suttit fängslad i Irak, anklagad för terroristbrott, säger Löfven i samband med dagens EU-toppmöte i Bryssel.

- Vår hållning är att åker man till ett annat land och begår brott får man räkna med att man blir straffad i det landet. Dock har vi tagit upp också tidigare vårt principiella motstånd mot dödsstraff, säger Löfven.

UD känner till ett fåtal ytterligare ärenden där svenska medborgare sitter frihetsberövade i Irak. Patric Nilsson vill dock inte kommentera om det finns ytterligare personer som har dömts till döden.

- Vi har påtalat att dödsdomen inte ska utföras utan omvandlas till fängelsestraff. Vi har betonat att Sverige motsätter sig dödsstraff, säger han.

ANNONS

- Vi kommer att kalla upp den irakiska ambassadören under fredagen, säger Patric Nilsson, kansliråd vid UD, till TT.

Sveriges ambassadör i Irak kommer också att framföra den svenska regeringens protester i Bagdad.

Wallström: "Omänskligt"

Även utrikesminister Margot Wallström (S) har tagit upp frågan om mannens dödsstraff under ett besök i Irak i november 2015, skriver hon i ett uttalande.

"Vi har vid upprepade tillfällen genom åren tydligt och på alla nivåer protesterat mot att vår medborgare dömts till döden. Vi har vädjat till Irak att inte verkställa påföljden utan istället omvandla den till fängelse."

Wallström skriver också att hon nåtts av beskedet med bestörtning och att dödsstraffet är ett omänskligt, grymt och oåterkalleligt straff.

De avrättade ska enligt provinsmyndigheterna ha haft kopplingar till de terrorstämplade jihadiströrelserna Islamiska staten och al-Qaida. Samtliga, även den svenske medborgaren, hade irakiska medborgarskap, enligt nyhetsbyrån AFP.

Massavrättningen är den mest omfattande i Irak sedan den 25 september. Då avrättades 42 sunnimuslimer som dömts för terrorrelaterade brott i samma fängelse.

Tiotusentals fängslade

Tiotusentals människor sitter fängslade i Irak, misstänkta för terrorbrott. Enligt Irakisk lag kan medlemskap i terrorrörelsen IS bestraffas med livstidsstraff eller döden, skriver The Independent.

ANNONS

Human Rights Watch har kritiserat de irakiska massåtalen mot framförallt misstänkta IS-anhängare i Irak, och har nyligen ifrågasatt rättssäkerheten i en rapport.

Även Amnesty International kritiserar rättssäkerheten i Irak.

- Irak tillhör de fem länder i världen som avrättar flest människor och rättegångarna i landet lever inte upp till de internationella standarder som finns för hur en rättvis rättegång ska gå till, säger Ami Hedenborg, talesperson för Amnesty i Sverige, till TT.

Hon säger att det är vanligt att erkännanden sker under tortyr i Irak.

- Särskilt den som är anklagad för terrorbrott får sällan tillgång till ett riktigt försvar, säger Hedenborg.

Säkerhetspolisen vill inte kommentera uppgiften om den avrättade svensk-irakiern.

TT

ANNONS