Irakiska säkerhetstjänsten har varnat Säpo

IS-män planerar att slå till mot civila mål i huvudstaden, enligt Expressen. Trots det höjs inte terrorhotsnivån. – Den informationen som har kommit till oss och som vi jobbar med påverkar inte terrorhotsnivån. Det är den terrorhotsbedömning som har gjorts av Säkerhetspolisen tillsammans med Nationellt centrum för terrorhotsbedömning (NCT), säger Sirpa Franzén, presschef vid Säkerhetspolisen.

ANNONS
|

Uppgifterna från Expressenkommer kort efter att ett larm kommit in om att Säpo fått information om ett nytt terrorhot mot Sverige.

Enligt Expressen har Säpo fått informationen från den irakiskasäkerhetstjänsten. Det ska röra sig om sju till åtta IS-terrorister som tagit sig in till Sverige för att begå terrordåd i Stockholm.IS-terroristerna planeraratt slå till mot civila mål i huvudstaden,enligt tidningens källor.

På grund av hotet har den nationella operativa avdelningen, Noa,och Stockholmspolisenförsatts i förhöjd beredskap. På Säpo är man förtegen om vad informationen handlar om, men man bekräftar att det rör sig om ett hot och att det tas på största allvar.

ANNONS

– Jag kan bekräfta är att vi arbetar intensifierat för att bedöma informationen som kommit in till oss, säger Simon Bynert, presskommunikatör på Säkerhetspolisens pressjour till GP.

Under natten mot tisdagen kom de första rapporterna om att Säpo gått in i stabsläge efter ett terrorhot mot Sverige.

Uppgifterna har på grund av dess karaktärän så länge inte kunnat avfärdas enligt Säpo. Informationen bedöms som en "Särskild händelse" avSäpo, Nationella operativa avdelningen Noa och Region Stockholm.

Enligt Expressen ska Säpo ha rest till Irak på måndagen för att försöka inhämta mer information på plats om den planerade terrorattacken. Den irakiska säkerhetstjänsten ska ha kontakt Säpo för att varna om att ett terrordåd kan vara nära förestående i Stockholm. Sju till åtta personer ska redan ha lyckats ta sig in till Sverige, personerna beskrivs som IS-terrorister. Det är "mjuka", civila, mål som ska vara utsatta för den planerade terrorattacken och uppgifterna ska tas på "extremt stort allvar inom Säkerhetspolisen", rapporterar Expressen. Informationen bedöms enligt tidningens källa som ovanlig.

Säkerhetspolisen har dock än så länge inte höjt terrorhotnivån i Sverige, utanär kvar på samma, förhöjda nivå som tidigare.

– Den informationen som har kommit till oss och som vi jobbar med påverkar inte terrorhotsnivån. Det är den terrorhotsbedömning som har gjorts av Säkerhetspolisen tillsammans med Nationellt centrum för terrorhotsbedömning (NCT), säger Sirpa Franzén, presschef vid Säkerhetspolisen.

ANNONS

NCT är en permanent arbetsgrupp med personal från Säkerhetspolisen, Försvarets radioanstalt (FRA) och Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) som gör strategiska terrorhotsbedömningar.

Enligt Expressens uppgifter ska hotet enbart gälla Stockholm, menSäpo villinte kommentera huruvida myndigheten har försatts i stabsläge på grund av informationen som tidningen har tagit del av. Säpo vill inte heller uttala sig om när informationen inkom eller om någon specifik person är misstänkt eller anhållen i sin frånvaro, rapporterar tidningen.

"Vi ber att få hänvisa till Säpo för eventuella kommentarer", skriver Rasmus Lenefors, pressekreterare till Inrikesminister Anders Ygeman i ett sms till GP.

När GP talade med Säpo i november berättade man att det finns en riskför attentat i Sverige.

– Det finns en risk för attentat i Sverige, vårt viktigaste arbete är att se till att det inte händer, säger Sirpa Franzen, presschef för Säpo till GP.

Texten uppdateras.

ANNONS