Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vitfingrad brackvattenkrabba. Arten kan komma att förändra många ekosystem i Östersjön.

Invasiv krabba hot mot Östersjön

En främmande, invasiv krabba från Nordamerika, den vitfingrade brackvattenskrabban, hotar att förändra ekosystemen i Östersjön. En ny studie vid Estlands kust visar att populationerna av musslor och snäckor har minskat dramatiskt sedan krabborna anlände.

Upptäckten har tagit forskarna på sängen. Den vitfingrade brackvattenskrabban (rhithropanopeus harrisii) har visserligen ökat i södra Östersjön sedan millennieskiftet, men den observerades första gången vid den estniska kusten så sent som 2011 och dess snabba spridning är en obehaglig överraskning för de flesta.

Artens egentliga utbredningsområde sträcker sig längs den nordamerikanska kusten från östra Kanada ner till östra Mexiko.

Den är mycket liten, bara två centimeter bred över ryggen, och har sannolikt kommit till Europa med barlastvattnet i fartyg.

Försvarslösa musslor

I den nya studien, som publiceras i Scientific Reports, påpekar forskarna att arten tolererar låga salthalter och trivs på hårda såväl som mjuka bottnar, med eller utan växtlighet. Dess diet är bred och omfattar alla typer av ryggradslösa djur – musslor, snäckor, sniglar.

Det betyder att Östersjön är en idealisk miljö för den amerikanska invandraren. Men Östersjön är perfekt på ytterligare ett sätt – här saknas inhemska predatorer av samma slag som krabborna. Bytesdjuren är med andra ord försvarslösa mot de nya rovdjuren.

Vid den estländska kusten har biomassan av bytesdjur på havsbottnarna minskat med 61 procent sedan krabbornas ankomst, medan antalet arter har minskat med 35 procent. Den tidigare så vanliga östersjömusslan (lImecola balthica) har blivit sällsynt och andra arter av musslor har helt försvunnit från området.

Omöjlig att utrota

- Det är en bra studie, och resultatet låter alarmerande, säger Sofia Brockmark, utredare vid Havs- och vattenmyndigheten.

På den svenska sidan av Östersjön har den vitfingrade brackvattenskrabban bara observerats en enda gång, i en vik söder om Oxelösund i Södermanland för fyra år sedan. Men det troliga är att den kommer att etablera sig även här med tiden.

- Vi har den här krabban på radarn. Så fort den kommer in i våra vatten vill vi veta det, säger Brockmark.

Hon tror dock att det blir näst intill omöjligt att göra något åt arten när den väl etablerat sig.

- Det blir jättesvårt, säger hon.