Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Widar Andersson, politisk chefredaktör på socialdemokratiska Folkbladet i Norrköping. Arkivbild.

Intre(S)se av utredning efter NKS-bygge

En belysning av vad som gått fel under ett stort haveri för en offentlig investering – men det är också valår och kampen är i gång om de många väljarna i Stockholms län. Så förklarar bedömare att regeringen tillsätter en utredning efter turerna kring Nya Karolinska Solna (NKS).

- Det är klart att man ser en chans från Socialdemokraternas sida att få skott på Moderaterna, säger Widar Andersson, politisk chefredaktör på socialdemokratiska Folkbladet i Norrköping, till TT.

Det var två socialdemokrater – sjukvårdsminister Annika Strandhäll och finansminister Magdalena Andersson – som på fredagen klargjorde att det blir en utredning. Den ska fram till i mars nästa år granska upphandlingar, investeringar och organisationsförändringar i landstingen och den utlösande faktorn är rapporter om skenande kostnader och dyra konsultarvoden för att få storsjukhuset NKS på plats.

"Bara politik"

I skottgluggen står Iréne Svenonius från Moderaterna, finanslandstingsråd i det borgerligt styrda landstinget. Hon har i sin tur pekat på att statliga Stockholms universitet redan fått i uppdrag att granska saken.

Widar Andersson påpekar att många bor i Stockholms län och att S haft svårt att tävla om väljarnas gunst där. Med strålkastarljus på Svenonius kan S också försöka nita partiledaren Ulf Kristersson (M), vars popularitet är ett annat S-problem.

- Det här är ju bara politik – vilket jag inte anklagar politiker för att ägna sig åt, säger Andersson.

"Allmännas bästa"

S-debattören och statsvetaren Stig-Björn Ljunggren håller med om att det finns ett politiskt intresse för S att tillsätta en utredning.

Men han tror också att S känt att de många turerna kring NKS varit underrapporterade. Ljunggren säger att bygget har utvecklats till ett monumentalt haveri för idén om offentlig och privat samverkan vid finansieringen av offentliga investeringar. Därför finns det också – förutom det partipolitiska – ett legitimt intresse av att reda ut hur skattebetalarnas pengar har använts, säger Ljunggren.

- Det allra främsta är det som handlar om det allmännas bästa.