Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Inträdesprov ledde till storbrand

De fyra Kalmarkillarna ville komma med i gänget och inträdesprovet var att anlägga en brand. Nu åtalas de för grov mordbrand och krävs tillsammans med kamraterna på 33 miljoner kronor.

Totalt tio ungdomar i åldern 15–18 år åtalades på tisdagen för storbranden den 12 oktober i Berga köpcenter i Kalmar. Fyra killar åtalas för grov mordbrand, sex för anstiftan. Kammaråklagare Johan Henningsson hävdar att branden var inträdesprovet för att komma med i "Berga centrum-gänget".

– Det har väl inte varit något gäng i betydelsen kriminellt nätverk, utan mer en grupp killar som hänger ihop, säger Henningsson till TT.

Det är de fyra som åtalats för grov mordbrand som berättar om inträdesprovet. Uppgiften avvisas av de sex som åtalats för anstiftan. De nekar till brott.

Men i åtalet beskrivs hur anstiftarna pekat ut två soptunnor där innehållet skulle tändas på. Från tunnorna spred sig branden till ytterväggen på en av centrumets fyra byggnader. Den byggnaden blev totalförstörd. Fastighetsägare, näringsidkare och försäkringsbolag har krav på totalt 33 miljoner kronor.

Enligt Johan Henningsson kan sluten ungdomsvård bli påföljd för åtminstone några av de åtalade.

– Straffvärdet är mycket högt, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.