Inträdesprov ledde till storbrand

ANNONS
|

Totalt tio ungdomar i åldern 15–18 år åtalades på tisdagen för storbranden den 12 oktober i Berga köpcenter i Kalmar. Fyra killar åtalas för grov mordbrand, sex för anstiftan. Kammaråklagare Johan Henningsson hävdar att branden var inträdesprovet för att komma med i "Berga centrum-gänget".

–Det har väl inte varit något gäng i betydelsen kriminellt nätverk, utan mer en grupp killar som hänger ihop, säger Henningsson till TT.

Det är de fyra som åtalats för grov mordbrand som berättar om inträdesprovet. Uppgiften avvisas av de sex som åtalats för anstiftan. De nekar till brott.

Men i åtalet beskrivs hur anstiftarna pekat ut två soptunnor där innehållet skulle tändas på. Från tunnorna spred sig branden till ytterväggen på en av centrumets fyra byggnader. Den byggnaden blev totalförstörd. Fastighetsägare, näringsidkare och försäkringsbolag har krav på totalt 33 miljoner kronor.

ANNONS

Enligt Johan Henningsson kan sluten ungdomsvård bli påföljd för åtminstone några av de åtalade.

–Straffvärdet är mycket högt, säger han.

Branden i Berga köpcenter i Kalmar på kvällen den 12 oktober fick stor omfattning. En av fyra centrumbyggnader totalförstördes.

Snabbt såg man att branden var anlagd på utsidan av byggnaden.

Storbranden föregicks av ett tiotal ännu ouppklarade mindre bränder i Bergaområdet.

De nu åtalade ungdomarna greps och anhölls i olika omgångar dagarna efter branden. Fem häktades kortvarigt, men omhändertogs sedan av socialtjänsten enligt lagen om vård av unga (LVU).

Rättegången i Kalmar tingsrätt inleds den 16 januari.

Källor: Polisen och åklagaren (TT)

ANNONS