Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Internationella terrorexperten: Därför attackerar radikala islamister Sverige

Det svenska samhället står för allt som radikala islamister föraktar och motarbetar. På så sätt blir en attack på det lilla, neutrala landet vid Europas rand, som inte varit i krig på flera hundra år, en viktig symbolhandling - det menar den internationella terrorforskaren Matthew Henman.

Vem eller vilka som ligger bakom attacken i Stockholm är fortfarande oklart. Polisen har inte gjort några uttalanden om eventuella kopplingar till internationell terrorism. Däremot är en 39-årige man, med uzbekiskt ursprung, anhållen på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott. Under en presskonferens på lördagseftermiddagen sa rikspolischef Dan Eliasson att man inte vet huruvida fler kan vara inblandade men att man "inte utesluter det".

Matthew Henman är chefredaktör på IHS Jane's Terrorism and Insurgency Centre i London och har tidigare skrivit mycket om hur internationella terrororganisationer delvis ändrat inriktning och uppmanar sina anhängare att genomföra attacker i deras hemländer i stället för att ansluta till striderna i Syrien och Irak. I en mejlintervju med GP skriver han att en attack i Sverige inte har någon större strategisk betydelse men det finns andra anledningar till varför dåd genomförs här.

– Även om Sverige inte är ett uppenbart mål, på så sätt att man inte deltar i till exempel flygattacker mot den Islamiska staten så har Sverige som mål ett symbolvärde. Landet står för själva essensen av det liberala, öppna, multikulturella demokratin som fundamentalistiska militanta islamistiska grupper förbannar. Därför blir en attack på en sådan plats symbolisk och ger stor efterklang, enligt Matthew Henman.

Att IS uppmanar sina anhängare i väst att genomföra attacker i deras hemländer finns det främst två huvudsakliga anledningar till, enligt Matthew Henman. Den första handlar om de motgångar som IS har haft på hemmaplan och som har gjort det svårare för anhängare att ansluta.

– De territoriella förlusterna, främst längs den turkiska gränsen, har gjort det mycket svårare men inte omöjligt, för utländska krigare att ansluta i sig till den Islamiska staten och andra organisationer i Syrien och Irak. På grund av det uppmanas anhängare att stanna och strida i deras egna länder.

Den andra anledningen handlar om en mer pragmatisk inställning från vissa terrororganisationer om vad man kan göra för att skapa mest kaos och fruktan.

– De här grupperna resonerar som så att även mindre attacker i länder i väst kommer att få ett mycket större genomslag jämfört med vad de kan uppnå i Syrien och Irak. Framför allt den Islamiska staten har varit väldigt tydliga med att uppmuntra deras anhängare att genomföra attacker i deras egna länder med alla till buds stående medel, samtidigt som man bistår med handledning om själva utförandet.

I likhet med dåden i Berlin, London och Nice så har återigen en lastbil förvandlats till ett vapen och använts för att köra igenom en folksamling. Både Al-Qaida och IS har tidigare uppmanat sina anhängare att just lastbilar och andra tungt lastade fordon är lämpliga vapen vid terrordåd.

– Det finns en bakgrund av tidigare händelser som visar att det är relativt enkelt att utföra attacker med fordon och att den typen av attacker resulterar i betydande antal omkomna. Attacker med fordon är långt mycket enklare än att konstruera sprängladdningar och dessutom dödligare än knivattacker. Det gör det till en tilltalande metod att använda för militanta islamister.

Det krävs inte några stora nätverk av terrorister eller terrorceller för att en attack som chockar hela samhällen ska kunna inträffa.

– Det behöver inte finnas en stor, radikaliserad islamistisk grupp i ett land för att den här typen av attacker ska kunna ske. Det krävs bara en individ som går via de vägar till radikalisering som finns på nätet och som sedan bestämmer sig för att genomföra den här typen av dåd. Målet är att skapa fruktan, misstänksamhet och polarisering i Sverige och i förlängningen underminera samhällets kärnvärden, enligt Matthew Henman.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.