De internationella brottsnätverken uppskattas stå för uppemot hälften av alla bostadsinbrott i Sverige. Arkivbild.
De internationella brottsnätverken uppskattas stå för uppemot hälften av alla bostadsinbrott i Sverige. Arkivbild.

Internationella ligor bakom bostadsinbrott

Andelen bostadsinbrott som utförs av internationella brottsnätverk ökar i Sverige, visar en ny rapport från polisens underrättelsetjänst. De kriminella rekryteras i sina hemländer och skickas sedan till Sverige där de får hjälp av landsmän som är permanent bosatta här.

ANNONS

Internationella brottsnätverk som begår bostadsinbrott har fått allt större fotfäste i Sverige, visar en ny rapport från polisens underrättelsetjänst, som SVT Nyheter tagit del av. Nätverken som är verksamma i Sverige är främst baserade i Östeuropa och i Sydamerika. Majoriteten av de kriminella gärningsmännen rekryteras i sina respektive hemländer innan de skickas till Sverige för att begå stölderna.

- Det är inte missbrukare, det är yrkeskriminella och de är män. De är mellan 20 och 45 år gamla och de består av en kärna som har känt varandra väldigt länge och som har en lång brottskarriär bakom sig, säger Stefan Pettersson, inriktningsansvarig för internationella brottsnätverk vid polisens underrättelseenhet till SVT.

ANNONS

I en lägesbild över bostadsinbrotten uppskattar polisen att internationella brottsnätverken i dag står för upp till hälften av bostadsinbrotten i Sverige, som ifjol uppgick till ca 22 000.

TT

ANNONS