Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Internationella ligor bakom bostadsinbrott

Närmare hälften av alla bostadsinbrott i Sverige begås av internationella brottsnätverk. Samtidigt kan polisen inte längre i lika hög grad kartlägga misstänkta personer som reser över gränsen.

Internationella brottsnätverk som begår bostadsinbrott har fått allt starkare fotfäste i Sverige, visar en ny rapport från polisens underrättelsetjänst som SVT Nyheter var först med att rapportera om. Nätverken som är verksamma i Sverige är främst baserade i Östeuropa och i Sydamerika.

- Den här typen av kriminell verksamhet har eskalerat med åren. I dag kan vi konstatera att de internationella stöldligorna står för upp till femtio procent av bostadsinbrotten i Sverige, säger Tomas Håkansson, verksamhetsspecialist på Utvecklingscentrum Syd vid polisens nationella operativa avdelning.

Jagar små värdesaker

De kriminella ligorna är främst ute efter stöldgods som är lätta att smuggla ut ur landet, till exempel guld, elektronik eller delar från lyxbilar. Majoriteten av de kriminella gärningsmännen rekryteras i sina respektive hemländer innan de skickas till Sverige för att begå stölderna.

- Nätverken har kontaktpersoner i Sverige som de anställer för att sköta transport och logistik. När personerna som ska utföra brottet kommer in i landet har de hjälp av någon slags gps för att veta vilka platser de ska rikta in sig på, säger Tomas Håkansson.

Inspiration från Norge

I Sverige begicks under 2016 omkring 22 000 bostadsinbrott. Det kan jämföras med Norge, som under de senaste åtta åren har halverat sina bostadsinbrott från 5 000 till omkring 2 500.

Tomas Håkansson säger att de stora skillnaderna mellan grannländerna delvis har en rent geografisk förklaring: förutom att Sverige har en större befolkning så är landet även mycket lättare att nå via kontinenten. Men norrmännen har även genomfört konkreta åtgärder som Sverige skulle kunna ta inspiration av, säger han.

- Dels har de speciella åklagare som sysslar med serie- och mängdbrott, vilket gör att man ökar kunskapen om hur situationen ser ut. Man har även ändrat i sin rättspraxis så att personer som bevisligen befunnit sig i landet enkom för att begå bostadsinbrott döms till ett års fängelse. Detta kan spela in när de kriminella nätverken gör sin riskbedömning.

Svårare att kartlägga

Enligt Tomas Håkansson har den svenska polisen i dag mindre möjligheter att regelbundet kartlägga personer som åker fram och tillbaka över gränsen.

- Tidigare har vi haft speciella grupper som inriktat sig på gränsöverskridande brottslighet. Den utformningen finns inte i dag, vilket beror på att man inte har kunnat prioritera den här typen av brottslighet. Inte minst i storstäderna där den eskalerande grövre brottsligheten har fått komma i första hand.