Réka Tolnai, ordförande i Centerns ungdomsförbund CUF, reagerar på siffrorna i SVT:s vallokalsundersökning under Centerpartiets valvaka på Hotel At Six i Stockholm.
Réka Tolnai, ordförande i Centerns ungdomsförbund CUF, reagerar på siffrorna i SVT:s vallokalsundersökning under Centerpartiets valvaka på Hotel At Six i Stockholm. Bild: Anders Wiklund/TT

Interna kravet på Centerpartiet: Måste bli mer höger

Cuf-ordföranden Reka Tolnai har fortsatt förtroende för Annie Lööf – men vill inte svara på om hon räknar med att partiledaren sitter kvar vid nästa val.
Samtidigt är hon besviken över Centerpartiets bakslag i valet och kräver att partiets politik förändras.
– Vi måste bli ännu mer liberala, och ännu mer höger, säger Reka Tolnai.

ANNONS
|

Valet slutade i besvikelse för Centerpartiet. På onsdagen pekade den preliminära rösträkningen att partiet backat med 1,9 procentenheter.

Och besvikelsen är inte exklusiv för riksdagsvalet, utan partiet ser också ut att backa i fler än nio av tio kommunval runt om i landet. Ett av bakslagen har skett i partiledaren Annie Lööfs hemort Värnamo, där Sverigedemokraterna för första gången blivit större än Centerpartiet i kommunvalet.

Nu har krav börjat lyftas om Annie Lööfs avgång.

Reka Tolnai, ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund, menar att det inte finns någon enkel förklaring till varför partiet backar och att det nu måste göras en ordentlig eftervalsanalys.

ANNONS

– Jag tror inte det finns en enskild faktor, utan det är flera saker. Vi ser exempelvis att vi går tillbaka i så väl Stockholms kommun som Doroteas kommun. Det är två helt olika kommuner, med olika förutsättningar och de har ofta väldigt olika hjärtefrågor, säger hon.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf talar vid Centerpartiets valvaka på Hotel At Six i Stockholm.
Centerpartiets partiledare Annie Lööf talar vid Centerpartiets valvaka på Hotel At Six i Stockholm. Bild: Anders Wiklund/TT

Avbryt närmandet till Socialdemokraterna

När Annie Lööf i augusti öppnande upp för att sitta i en gemensam regering med Socialdemokraterna var Reka Tolnai en av de främsta kritikerna. Nu förutsätter hon att partiet går i opposition som enskilt parti och att fördjupandet av samarbetet med Socialdemokraterna avbryts helt.

Det är uteslutet att ni ska samarbeta på det sättet som exempelvis M och KD har gjort under den gångna mandatperioden?

– Helt uteslutet.

Centerpartiet står för en helt annan politik än Socialdemokraterna, enligt henne.

Reka Tolnai anser att Centerpartiet de kommande åren måste röra sig högerut på den politiska skalan, utan att göra avkall på det liberala. Särskilt pekar hon på områden som ekonomiska reformer, energifrågan men också trygghetsfrågan – ett område där Centerpartiet misslyckats med att ta plats, enligt hennes uppfattning.

– Centerpartiet måste verkligen bli ännu mer liberala och ännu mer höger, så att vi kan ge svar på de frågor som Sverige står inför 2026.

ANNONS
Réka Tolnai, ordförande i Centerns ungdomsförbund CUF, menar att partiet måste bli mer höger och mer liberalt.
Réka Tolnai, ordförande i Centerns ungdomsförbund CUF, menar att partiet måste bli mer höger och mer liberalt. Bild: Anders Wiklund/TT

Fortsatt förtroende för Lööf

Cuf-ordföranden har fortsatt förtroende för partiledaren Annie Lööf, men att centerpartister på samtliga nivåer behöver rannsaka sig själva eftersom något uppenbarligen har gått fel.

Samtidigt påpekar hon att Centerpartiet har partistämma 2023 och att hon inte vill peta i valberedningens arbete.

Men du räknar ändå med att Annie Lööf leder er i valet 2026?

– Det är svårt att säga. Det får hon bestämma själv.

Hon brukar ju säga att hon vill det.

– Då får det väl vara upp till henne. Jag tänker så här: Vi vet inte hur valet kommer att falla ut ännu och vet inte hur läget ser ut 2023 när vi var partistämma. Det är onödigt att spekulera två dagar efter valet.

– Jag har tillit till den valberedning som medlemmar har röstat fram och jag tycker de ska kunna få arbeta i fred.

LÄS MER:Annie Lööfs öde avgör S-strategi

LÄS MER:Centerpartiet måste klura ut varför det finns – igen

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS