Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Integrationen av ensamkommande barn under lupp

Mellan 2014 och 2016 sökte närmare 45 000 ensamkommande flyktingbarn asyl i Sverige. Forskningsprojektet "Det ensamma barnet" ska bidra till en smidigare integration och ge kunskap om konflikter om värderingar.

När ensamkommande barn och unga kommer till Sverige möts de huvudsakligen av fyra aktörer – Hem för vård och boende (HVB-hem), socialtjänst, gode män och skolan. Mötet mellan dessa instanser och barnen är i fokus för ett fyraårigt forskningsprojekt vid Lunds universitet som drar igång till hösten.

- Det är de här aktörerna som tillsammans med civilsamhället ansvarar för att slussa de nyanlända in i det svenska samhället. Det pågår som bekant en stor debatt kring så kallade "svenska värderingar" och i projektet är vi speciellt intresserade av att studera vilka potentiella värderingskonflikter som kan uppstå i mötet, säger projektledaren Johanna Gustafsson Lundberg vid Centrum för teologi och religionsvetenskap.

Vill lyfta komplexiteten

I projektet kommer forskarlaget göra intervjuer med personal som arbetar för de aktuella instanserna. Forskningen har hittills främst fokuserat på de ensamkommande själva. Genom att vrida blicken mot aktörerna som barnen kommer i kontakt med hoppas man kunna bredda kunskapen kring hur integrationsprocessen kunde förbättras.

- Vi kommer ju såklart inte få grepp om någon objektiv verklighet, men att studera hur personalen talar om sina möten med de ensamkommande kan hjälpa oss få grepp om komplexiteten i de här frågorna. Till exempel vilka utmaningar som är relaterade till genuina kulturskillnader, och vilka som snarare handlar om att det handlar om att det rör sig om tonåringar.