Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Inte svensk nog för Svenska spel

65-åriga Per Sjöquist nekades att spela på lotto i förra veckan. Anledningen: Svenska spel har infört nya regler som bara tillåter personer folkbokförda i Sverige att spela. Det rapporterar Aftonbladet.

– Jag blev rasande, det är idiotiskt. Jag är svensk medborgare, betalar svensk fastighetsskatt och får rösta, men kan inte spela på lotto, säger Per Sjöquist till Aftonbladet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Sjöquist som normalt bor i Frankrike, var som vanligt hemma i Sverige över sommaren. När han i förra veckan skulle förnya sin lottorad hos ett spelombud i skånska Hyllinge fick han ett något chockartat besked.

Butikspersonalen bad honom om legitimation och Sjöquist visade upp sitt svenska körkort men det räckte inte. Personalen började söka efter honom i datorn.

– Jag sa att jag nog inte stod med i folkbokföringsregistret eftersom jag är skriven utomlands, säger Per Sjöquist till Aftonbladet.

Då kom beskedet – han är inte svensk nog för att få spela.

Svenska spel har infört nya regler. Sedan 2 juni måste alla som vill spela hos spelbolaget registrera sig och vara folkbokförda i Sverige.

– Jag känner mig omyndigförklarad. Det är ren diskriminering. Jag kan inte se hur detta kan vara förenligt med EU:s regler om att alla ska behandlas lika. säger Per Sjöquist till Aftonbladet.

Sjöquist har nu anmält Svenska spel till både Justitieombudsmannen, JO, och Diskrimineringsombudsmannen, DO.

Enligt Svenska spel ska de nya reglerna öka konsumentskyddet och minska risken för bedrägeri. Tidigare har det funnits krav på att man måste vara registrerad om man spelar på nätet men numera gäller det även för spel hos ombud.

– Vi har valt den här vägen för att kunna säkerställa spelarens identitet. Sedan är det beklagligt att det drabbar vissa grupper, som utlandssvenskar, säger Anders Söderkvist, pressinformatör på Svenska spel till Aftonbladet.

Fakta: Så funkar de nya reglerna

Alla måste registrera sig och visa legitimation.

Bara personer som är folkbokförda i Sverige får spela.

De nya reglerna gäller inte för att köpa skraplotter och gå på kasino.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.