Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Inte längre låg smittspridning i Sverige

Till följd av ett ökat antal utlandsresor har antalet fall av covid-19 ökat under de senaste veckorna. Nu meddelar Folkhälsomyndigheten att smittspridningen inte längre ligger på låga nivåer.

En låg smittspridning innebär färre än 50 sjukdomsfall per 100 000 personer under 14 dagar, men under de senaste två veckorna har 59 smittfall per 100 000 personer rapporterats i Sverige.

Under vecka 30 ökade antalet bekräftade fall av covid-19 i Sverige med cirka 30 procent jämfört med veckan innan, och enligt Folkhälsomyndigheten är deltavarianten fortsatt dominerande. Anledningen till uppgången tros vara ett ökat antal utlandsresor då andelen som smittats utomlands uppgår till 17 procent.

LÄS MER: Ny studie: Inga tecken på hjärnskada efter corona

LÄS MER: Rekordfå förstadoser skickas ut när ny grupp kan boka vaccintid

Har smittats utomlands

Smittspridningen har fortsatt att öka i delar av Europa och i flera andra länder, och Folkhälsomyndigheten uppmanar därför alla som inte är fullvaccinerade att testa sig vid hemkomst från resor utanför Norden samt minimera antalet kontakter den närmaste veckan efter hemkomst.

– Vi ser en hel del fall med personer som smittats utomlands på populära resmål i Europa och vi vill påminna att man ska testa sig när man kommer hem till Sverige, säger Anders Tegnell i ett pressmeddelande.

Smittspridningen är som värst bland personer under 40 år, som utgör 76 procent av antalet bekräftade sjukdomsfall.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.