Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild från Nasa som visar hur Insights arm ställer ner seismometern på Mars yta. Det franskbyggda instrumentet är klätt i koppar, som glimmar i Marssolen.

Insight kan nu mäta "Marsskalv"

För första gången kan nu människan mäta jordbävningar på en annan planet. I veckan lyckades sonden Insight placera ut sin seismometer på Mars, meddelar USA:s rymdstyrelse Nasa.

Det är en avgörande framgång i sondens två år långa projekt. Genom att kunna mäta "Marsskalv" ska forskarna kunna lära sig mer även om hur jorden har formats genom årmiljarderna.

- Seismometern är instrumentet med högst prioritet på Insight. Den behövs för att uppnå ungefär tre fjärdedelar av våra vetenskapliga mål, säger Bruce Banerdt vid Nasa-enheten JPL (Jet Propulsion Laboratory) enligt Nasas kommuniké.

Insight använde sin robotarm för att ställa ner mätaren ungefär 1,5 meter bort. En synbarligen enkel operation, men Nasa hade övat länge för att inget skulle gå snett i den svårbedömda terrängen på Mars.

Den kallas för Seis (Seismic Experiment for Interior Structure), och är tillverkad för den franska rymdmyndigheten CNES. Att den är placerad precis rätt är viktigt, säger den franske forskaren Philippe Lognonné i Nasas kommuniké.

- Att sätta seismometern på marken motsvarar att hålla en telefonlur mot örat.

- Det är så spännande att nu vara i positionen att vi kan lyssna på seismiska vågor från Mars inre.

Insight tog ett halvår på sig att nå Mars, och landade på den röda planeten i slutet av november.