Inrikesminister Mikael Damberg: Nya åtgärder i utsatta områden

Polismyndigheten får 1,9 miljarder kronor mer nästa år och landets utsatta områden kan vänta sig stärkt polisarbete och ökad polisnärvaro. Det berättar inrikesminister Mikael Damberg under en digital pressträff på torsdagen.

ANNONS
|

Under torsdagen ska regeringen fatta beslut om Polismyndighetens regleringsbrev. Inför detta höll inrikesminister Mikael Damberg en dragning om vad som gjorts och kommer att göras med fokus på gängkriminalitet och utsatta områden.

LÄS MER:Hemliga tvångsmedel ska få användas oftare

Bland annat berättade han om en helt ny påföljd, ungdomsövervakning, som kommer att införas efter årsskiftet.

– Det gör det möjligt för oss att se till att tonåringar inte får gå ut på kvällar eller helger, sa Mikael Damberg på presskonferensen.

Påföljden kan innebära fotboja och blir aktuell när varken ungdomsvård eller ungdomstjänst bedöms vara ett tillräckligt straff. Den som dömts till ungdomsövervakning måste träffa en särskild koordinator och får inte använda alkohol eller narkotika.

ANNONS

LÄS MER:Polisen: Positiva tendenser i utsatta områden

70 procent fler skjutningar i Stockholm

I fjol kunde kunde hälften av alla skjutningar med dödlig utgång kopplas till något av landets utsatta områden – men bara 5,4 procent av befolkningen lever i något av dessa områden.

Storstadsregionerna har kommit olika långt i sitt arbete mot gängvåldet. I region syd har skjutningarna minskat med 45 procent mot föregående år medan de ökat med hela 70 procent i Stockholmsområdet.

– Utan ökningen i Stockholm hade de nationella siffrorna inte sett ut som de gör i år, sa Mikael Damberg.

I region väst syns en ökning på 33 procent mellan 2019 och 2020. Året dessförinnan minskade dock skjutningarna med ungefär lika mycket.

LÄS MER:Polisområdeschefen om hur unga dras in i Backagänget

Mer kameraövervakning

Nästa år kommer Polismyndighetens anslag att öka med 1,9 miljarder kronor. Bland en rad olika åtgärder som pengarna är avsedda för lyfte Mikael Damberg att myndigheten ska beskriva hur arbetet med kamerabevakning bedrivs och utvecklas.

I dag har polisen cirka 400 fasta kameror samt ett antal mobila. Här finns en omfattande utbyggnadsplan, samtidigt som ny teknik som ansiktsigenkänning tillkommit.

– Det är viktigt att polisen använder sina nya befogenheter så effektivt som möjligt, sa Mikael Damberg.

Fakta: Allt fler poliser

Regeringens arbete med att bygga ut polismyndigheten har kommit halvvägs.

Totalt är över 33 000 nu anställda i myndigheten, varav cirka 21 000 poliser och 12 000 civilanställda.

I november anställdes 593 nyutbildade poliser som nästa år följs upp av ytterligare cirka 1 400. Det innebär en förstärkning med upp emot 2 000 poliser det närmaste året, samtidigt som cirka 3 000 personer genomgår polisutbildningen.

Källa: Regeringen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS