Ingvar Carlsson om Palmemordet: “Klart att det är en besvikelse

Besvikelse över att teknisk bevisning saknas. Men samtidigt lättnad över att den nya utredningen har gjort några viktiga klargöranden. Britt-Marie Mattsson har talat med fyra nära medarbetare till Olof Palme om förundersökningen som lagts ned.

ANNONS
|

En trovärdig skildring av brottsplatsen. Men samtidigt inga handfasta tekniska bevis. – Det är klart att det är en besvikelse, säger den tidigare statsministern Ingvar Carlsson. Men jag skall göra ett försök att lägga det hela bakom mig.

Ingvar Carlsson arbetade med Olof Palme från 1950-talet, båda hade rekryterats av den dåvarande statsministern Tage Erlander. När samtalet kom om att Palme mördats hade Carlsson gått och lagt sig och somnat. Han tog ensam en taxi in till statsrådsberedningen och förvånades över att det inte fanns någon som helst polisnärvaro kring regeringskansliet.

– Jag bad ABAB-vakten att se till att polisen kom på plats för bevakningen. Regeringen skulle i hast sammankallas och vi visste inte vad som låg bakom mordet.

ANNONS

Efter fyra timmar var regeringen samlad och efter ytterligare två höll Ingvar Carlsson presskonferens.

– Jag stålsatte mig och tänkte att därute någonstans sitter mördaren men den personen skall inte tro att han knäckt oss. Han har mördat statsministern men han har inte dödat demokratin.

Ingvar Carlsson utsågs strax därefter till partiordförande och godkändes som statsminister av majoriteten i riksdagen.

Skapade stora förhoppningar

Carlsson säger att uttalandet för ett par månader sedan av åklagaren Krister Peterson – om att mordet var på väg att klaras upp – skapade stora förväntningar. Han ”nollställde” sig några år efter mordet då många teorier lanserats och förkastats och sedan den huvudmisstänkte Christer Petterson åtalats och dömts i tingsrätten för att sedan frikännas av hovrätten.

– Nu finns det en berättelse om vad som hände på mordplatsen och det har man lyckats göra trovärdigt. Men det finns inga handfasta tekniska bevis. Jag kan bara konstatera att längre kom man inte.

Ingvar Carlsson säger att det hade känts mycket bättre om den misstänkte gripits , om en rättegång hållits där allt prövats och där den åtalade hade kunnat överbevisas om sin skuld. Men att idag, 34 år efter mordet, klara det är omöjligt.

Att inte motivet kunnat klargöras är också en svaghet, anser Ingvar Carlsson. Olof och Lisbeth Palme bestämde sig spontant och sent för att gå på bio med sonen Mårten och hans flickvän. Det var ingen som kände till det i förväg och inte heller hur de skulle ta sig till och från hemmet i Gamla stan .

ANNONS

– Att mordet kan ha skett av en tillfällighet gör det bara ännu mer bittert, säger Ingvar Carlsson.

Ingen glädje i att vara statsminister

Ingvar Carlsson kände ingen som helst glädje över att vara statsminister under de första åren, det var en tung plikt. Tankarna om vad som egentligen hände när Olof Palme mördades och varför har sedan dess funnits med honom.

– Det har gått upp och ner under alla de här åren och ibland har det varit lugnare, säger han. Men när bilder visas på den vidriga mordplatsen är det svårare.

Han är inte säker på att den nedlagda förundersökningen och utpekandet av ”Skandiamannen” , Stig Engström, innebär att det sätts punkt.

– Meningarna går isär och det kommer antagligen att fortsätta.

För egen del skall han göra ett försök att komma till ro och lägga det hela bakom sig. Men han trycker på ordet ”försök”.

– Jag hoppas att det går men jag vet inte, säger han.

“Det finns två viktiga svagheter”

Thage G.Peterson innehade en rad ministerposter i socialdemokratiska regeringar och var och en av de första som kom till regeringskansliet efter mordet.

– Mordet anses vara löst ensligt åklagaren, säger han. Men det finns två viktiga svagheter. Det finns inget vapen och inga DNA-bevis.

Peterson påpekar att åklagaren säger att han är helt säker.

ANNONS

– Jag vill tro att mordet är löst, säger han.Jag hoppas därför att Sverige blir av med denna varböld.

Men Tage G. Peterson tror att debatten kommer att fortsätta eftersom det framförs tvivel.

– Jag vill inte se en ny kommission och ingen ny utredning och ingen ny belöning förutom de 50 miljoner som ju är utlovade, säger han. Men jag vill inte att dörren nu stängs. Det måste vara möjligt för människor att också fortsättningsvis kunna komma med upplysningar dygnet runt som säkerhetspolisen löpande kan bearbeta.

Peterson framhåller att han har stor respekt för polisen men att det under årens lopp har gjorts många felsteg.

– Och jag skulle faktiskt vilja tacka alla de tusentals privatspanare som under åren hjälpt till med uppslag.

“Det är häpnadsväckande”

Jan Eliasson arbetade nära Olof Palme under medlingen i kriget mellan Iran och Irak på 1980-talet och tycker att Krister Peterson skall ha erkänsla för att han har gjort ett hedervärt jobb med den nu avslutade utredningen där han har vänt på många stenar.

– Men det är dystert att detta görs först efter alla år av missgrepp med ett förödande kurdspår som fick dominera. Det är tydligt att vittnen inte uppmärksammades. Det är häpnadsväckande.

Eliasson säger att han känner sorg över att det med avslutet inte kom teknisk bevisning.

ANNONS

– Man vet ju inte heller vad som kunnat ske om den utpekade numera avlidne gärningsmannen kunnat frihetsberövas och höras.

Eliasson säger att han hade hoppats väldigt mycket på Krister Petersons utredning och att den nu får bli en mental slutpunkt.

– Man jag tror att spekulationerna säkert kommet att fortsätta.

Allt intresse för mordet och mordvapnet har gjort att Palmes liv och gärning hamnat i skuggan, tycker Eliasson.

– Det är både med vemod och sorg som jag ser att Palmes minne inte tillräckligt uppmärksammats.

På 30-årsdagen av mordet 2016 var Eliasson vice generalsekreterare i FN. Den svenske FN- ambassadören Olof Skoog höll då en middag till Palmes minne.

– Utländska ambassadörer stod i kö för att få delta och det var rörande att höra berättelserna om hur mycket Palmes engagemang har betytt för chilenare som fängslats av diktatorn Pinochet, sydafrikaner som tackade för hans kamp mot apartheid, en helt ny generation diplomater som aldrig träffat Palme ser honom som en förebild. Palme var inte bara politiker, han var också en skicklig diplomat med tålamod. Det är tålamodet som egentligen är det största modet.

Intervjuats i Petersons utredning

Pierre Schori arbetade nära Olof Palme i utrikespolitiken, bland annat som kabinettssekreterare på UD. Schori tillhör dem som intervjuats ingående av Krister Petersons utredning, bland annat om de internationella spår som undersökts.

ANNONS

– Jag tycker att Peterson och de fem som arbetat med honom har gjort ett gott jobb efter trettio år av försummelser, säger Schori.

Schori anser att det är intressant att Peterson i förundersökningen skriver att konspirationer inte är uteslutna, trots att inga har kunnat beläggas.

– Som kabinettsekreterare tog jag emot mycket information som kom till våra ambassader utomlands säger Schori. En del rörde Chile där Palme stod på general Pinochets ”dödslista” men också från Sydafrika. Amerikanska FBI hade mycket uppgifter och erbjöd sig att hjälpa till men det avvisades av Hans Holmér som skötte Palmeutredningen.

Schori säger att motivet kan ha varit politiskt, vilket styrks av av att ”Skandiamannen”, Stig Engström, rörde sig i till Palme hatiska högerkretsar. Var han bara påverkad av stämningsläget? Eller var han ett verktyg?

– Mordet visar också idag vad hatpropaganda, anklagelser om ”fake news” och annat kan leda när atmosfären genomsyras av detta, framhåller Schori.

LÄS MER:Skandiamannen ska ha mördat Olof Palme

LÄS MER:Journalisten Thomas Pettersson presenterade lösningen – två år före polisen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS