Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ingvar Carlsson drar sig tillbaka

I 38 år befann han sig i den politiska hetluften. Men naturen, kulturen och idrotten har också varit stabila pelare i förre statsministern Ingvar Carlssons liv.

Ingvar Carlsson både skrattar och visar självdistans under intervjun. Det var däremot inte sådan han framställdes som statsminister, då han ofta beskrevs som lite tråkig i sin allvarsamma framtoning.

Det var ett medvetet val, säger han. Han tillträdde under svåra förhållanden, den förre statsministern hade blivit mördad. Ingvar Carlsson såg det som sin plikt att efterträda Olof Palme, och han tyckte att uppgiften krävde en tydlig seriositet.

– Det var inte läge att skämta. Varken jag eller människor kände för det utan de ville ha trygghet och känna att Sverige fungerade.

Han inrättade sig i ledet av socialdemokratiska partiledare som var formade av sin samtid.

– Palme förde Sverige ut i världen och de internationella frågorna in i Sverige. Erlander byggde välfärdssamhället. Per Albin Hansson tog ansvaret under andra världskriget, och Hjalmar Branting genomförde demokratin.

– Som personer var vi olika. Palme var ju väldigt olik mig, han hade sin bakgrund i en överklassmiljö och min mamma var textilarbetare. Men jag kan inte påminna mig att vi hade en enda stor fråga där vi var oense efter att ha talat igenom det.

Han började tidigt arbeta hemma i Borås, fick sitt första heltidsjobb inom textilindustrin som femtonåring. Att få arbete då var lätt.

I dag ser han ungdomsarbetslösheten som den största politiska utmaningen.

– Unga människor som inte får chansen att försörja sig med eget arbete, och inte ser en möjlighet att skaffa sig en egen bostad, det är ingen bra start på livet.

 
---------------------------------------------

"Jag har svårt att tänka mig

det här livet utan den stimulans

som kulturen har gett"

Ingvar Carlsson

---------------------------------------------

 

Det som först väckte hans politiska engagemang var insikten om att skolsystemet var ojämlikt. Arbetarbarnen gick till folkskolan, de bättre bemedlade till realskolan. Som politiker fortsatte han att drivas av viljan att skapa ett jämlikare samhälle. Men han har också hämtat inspiration och kraft ur andra intressen: naturen, idrotten och inte minst kulturen. Han återvänder gärna till de gamla klassikerna.

– Jag har svårt att tänka mig det här livet utan den stimulans som kulturen har gett, därför unnar jag andra detsamma. Var och en har sina intressen, men vi borde kanske fundera över hur kulturen skulle kunna spela en större roll i det moderna samhället.

Dagspolitiken lämnade han efter sin avgång, men de ideologiska frågorna har fortsatt att engagera honom. Han är en efterfrågad talare - som nu sätter punkt. Det sker med boken ”Lärdomar - personliga och politiska” som sammanfattar vad han tycker är viktigt, politiskt och personligt.

– Min fru säger att jag ska vara glad över att de hör av sig. Men jag orkar faktiskt inte åka runt längre. Med den här boken avslutar jag mitt offentliga liv.

 

Om Ingvar Carlsson

Aktuell: Fyller: 80 år den 9 november 2014.

Gör: Före detta socialdemokratisk partiordförande 1986-1996 och statsminister 1986-1991 och 1994-1996. Aktuell också med boken ”Lärdomar - personliga och politiska”.

Bor: Tyresö utanför Stockholm, nära barn och barnbarn.

Familj: Gift med Ingrid sedan 57 år. Två döttrar, Ingela och Pia, tre barnbarn och ett bonusbarnbarn.

Så firar jag födelsedagen: ”När min fru fyllde i våras åkte vi bort över den helgen och vi gör samma sak nu.”

Om att fylla 80: ”Det var jätteroligt att fira 50 och det rekommenderar jag alla att göra. Men sedan avtar successivt glädjen med födelsedagar. Det är viktigare för mig att jag fortfarande kan leva ett bra vardagsliv.”

På nattduksbordet: ”Alltid en bok, just nu, för andra gången, ’Du lär mig att bli fri: Selma Lagerlöf skriver till Sophie Elkan’. Den skulle många ha nytta av att läsa, även i våra dagar.”

Så rensar jag tankarna: Vandringar i skogarna kring Tyresta nationalpark.

Favorithemmasyssla: Lyssna på klassisk musik.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.