Kvinnor och barn till IS-jihadister i lägret al-Hol i Syrien. Arkivbild.
Kvinnor och barn till IS-jihadister i lägret al-Hol i Syrien. Arkivbild. Bild: Baderkhan Ahmad/AP/TT

Inget stöd för att hämta hem IS-svenskar

De vuxna svenskar som sitter i fångenskap i IS-läger i Syrien ska inte få hjälp hem till Sverige. Den linjen ställer sig en majoritet i riksdagen bakom, skriver Sydsvenskan som gjort en enkät bland de åtta riksdagspartierna.

ANNONS

I lägren al-Hol och Roj i nordöstra delarna av landet sitter omkring 25 kvinnor och 30 barn, men siffrorna är osäkra och UD vet inte exakt hur många det rör sig om. Därtill sitter ett tiotal män i fängelser i al-Hasakah.

Den svenska regeringen säger att barnen är prioriterade och ska få komma hem till Sverige. Men man har inget intresse av att hjälpa kvinnorna och männen.

Det är en linje som M, KD, SD C och L ställer sig bakom.

Sverigedemokraternas Adam Marttinen tycker inte heller att barnen ska få hjälp.

”Om SD hade fått bestämma hade de inte varit våra medborgare", skriver han i sitt svar till Sydsvenskan.

ANNONS

Vänsterpartiet är det enda parti som står bakom en FN-kritik om att Sverige bryter mot internationella konventioner genom att lämna sina medborgare vind för våg.

”Vänsterpartiet delar kritiken och har upprepade gånger ifrågasatt regeringens misslyckande att ta hem svenskar som befinner sig i kurdiska läger”, skriver utrikespolitiske talespersonen Håkan Svenneling i sitt svar.

Niklas Svahn/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS