Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Inget som hindrar remiss av utjämningsförslag

Det omstridda förslaget som tvingar skattestarka kommuner att skjuta till flera miljarder för att stödja mer utsatta kommuner kan skickas ut på remiss redan av sittande övergångsregering, enligt civilminister Ardalan Shekarabi (S).

"En övergångsregering är inte hindrad att remittera förslag, men bör ha ett försiktigt förhållningssätt. Vi utesluter dock inte att kostnadsutjämningsutredningens betänkande kan komma att remitteras", skriver han i en kommentar till TT.

Uttalandet görs sedan TT i samband med att utredaren Håkan Sörman lämnade över sitt betänkande rapporterade att övergångsregeringen inte kommer att inleda någon remissrunda, med hänvisning till Shekarabi.

Om remitteringen skulle dröja länge kan det enligt utredaren Håkan Sörman bli svårt att få det nya utjämningssystemet på plats som planerat till 2020.

Sörmans förslag innebär att kostnadsomfördelningen mellan kommuner och landsting totalt ökar från dagens 9,5 miljarder till 12 miljarder kronor.

Bland annat föreslår Sörman en helt ny kompensation för kommunal vuxenutbildning inklusive svenska för invandare, vilket ökar överföringarna till kommuner som tagit emot många flyktingar.

För utjämning av sjukvårdskostnader föreslås en tydligare profil när det gäller sociala förhållanden, som bygger på utbildningsnivå, inkomstnivå och utländsk härkomst.

Dessutom stärks ersättning till glesbygd och omställningsstödet till de delar av landet som har haft störst befolkningsökningar.

Rättad: En tidigare version av denna text innehöll en felaktig uppgift vad gäller när en remissrunda för förslaget kan inledas.