Inget SD-samarbete – ens på sikt

Inte ens om 20 år ser KD-ledaren Ebba Busch Thor ett samarbete med SD som rimligt. "Jag ser inte att den utvecklingen kommer ske så som läget är i SD nu", säger hon.

Text: ANNA EKSTRÖM, Bild: PETTER TRENS

I opinionsmätningarna såg det länge ut som att KD var borträknade. Nu är valrörelsen igång och KD:s chanser att klara sig kvar har ökat.

Partiet vill se en alliansregering efter valet, även om en sådan skulle bli mindre än de rödgröna och kräva någon form av stöd från SD. Samtidigt säger Ebba Busch Thor att hon inte tänker förhandla med partiet.

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor är den sjätte partiledaren i GP:s intervjuserie, där partiledarna får tala om hur de vill att Sverige ska se ut om 20 år.

Jimmie Åkesson har ju sagt att han kommer kräva inflytande för att stödja er.

– Jag förväntar mig att han kommer göra det, han har ju sagt det i flera omgångar. Men mitt besked står fast, vi kommer inte att förhandla med Sverigedemokraterna.

Men hur möjligt är det då att få igenom ert styre?

– Jag ser det inte som självklart, men jag tror att det kommer vara svårt för Jimmie Åkesson att förklara för sina väljare varför han har klagat på utvecklingen av sjukvården, och den misslyckade integrationen, och sedan ändå rösta för Stefan Löfven i fyra år till. Han har ju inte lämnat tydligt besked i frågan om vilken statsministerkandidat han stödjer. Att rösta på Jimmie Åkesson i det här valet är att spela rysk roulette med svensk sjukvård. Vill man ha Ulf Kristersson som ny statsminister, ska man rösta på KD.

Hur ser du på risken att ni kan få era budgetar nedröstade om ni får igenom det här minoritetsstyret med stöd av Åkesson?

– Ja, så kan det vara, men det är ändå bättre med en alliansregering i Sverige än fyra år till med den här utvecklingen vi har haft i svensk sjukvård och äldreomsorg under Löfven.

Du har sagt att "de inte lever som de lär", men rent politiskt, vad vänder du dig emot då?

– Det finns fortsatt stora ideologiskt avgörande skillnader mellan våra två partier. Och ska man sätta sig ned och förhandla med ett annat partis företrädare måste man kunna veta att det du säger kan jag lita på. SD har under den här mandatperioden blivit av med sju av sina riksdagsledamöter som har blivit politiska vildar. De har allierat sig med ungdomsförbundet som SD gjorde sig av med, som befinner sig långt ut i träskmarken när det gäller synen på invandringspolitik och människan.

I GP:s intervjuserie med partiledarna får Sveriges ledande politiker prata visioner, hur de vill se sitt Sverige om 20 år.

Vad skulle krävas för att du skulle samarbeta med SD på 20 års sikt?

– Jag ser inte att den utvecklingen kommer ske så som läget är i SD nu.

Men inom ett par mandatperioder, rent ideologiskt, hur mycket skulle SD behöva förändras för att ni ska samarbeta med dem?

– Mycket. Jag ser inte de tendenserna i SD ännu, det är därför jag säger att det inte är aktuellt för oss att förhandla med dem.

Om du får önska, hur ser ditt Sverige ut om 20 år?

– Jag hoppas att vi vid 2038 har hamnat vid en situation där människor litar på att grundläggande samhällsfunktioner finns där när de behöver dem, att den tilliten har ökat, säger Ebba Busch Thor.

– När människan är som allra mest utsatt måste också välfärden vara som bäst, säger hon.

Det är också så tilliten människor emellan ökar, enligt partiledaren.

– När jag känner mig trygg med att polisen kommer om jag ringer 112, att de resurserna finns, att brott verkligen beivras, att kriminella vet att det inte går att bete sig hur som helst utan att det får konsekvenser, då tror jag att människor vågar kliva in och säga ifrån om de ser ett slagsmål eller att någon blir utsatt för ett brott på spårvagnen hem. Vi vet att många inte vågar göra det idag eftersom det inte är säkert att någon hinner komma i tid om jag ringer 112.

Lösningen, enligt Ebba Busch Thor, är att smalna av det politiska uppdraget och lägga kraften på samhällsfunktioner som äldreomsorg, sjukvård och polis.

– Vi måste våga prioritera en fungerande välfärd framför sånt som kan verka roligt, men som inte är det viktigaste.

Vad är det politiken inte ska syssla med om två decennier?

– Jag hoppas att vi har en betydligt friare kulturpolitik som inte detaljreglerar så mycket. Jag hoppas också att vi har klarat av att rensa ut de osunda byggsubventionerna, som nu ligger på mångmiljardbelopp i statsbudgeten. I Göteborg har vi motsatt oss kommunal borgen för hotellbygge vid Liseberg. Har man så stora problem som man har med äldreomsorgen i Göteborg bör man prioritera sin kärnuppgift.

– Det här handlar inte i första hand om att skala bort saker i välfärden, utan att prioritera välfärden kontra andra politiska frågor, som kultur eller olika typer av bidrag och subventioner.

Ser du inget värde i att så många som möjligt ska kunna ta del av kulturen?

– Jo, det gör jag, men jag tycker att det är skevt att vi nu har genomfört en gratisreform för stora museer som Moderna museet i Stockholm, samtidigt som vi har en äldreomsorg som inte har tillräckligt med resurser. Det tycker jag är felprioriterat helt enkelt.

Ebba Busch Thor

Ålder: 31 år

Bor: Utanför Uppsala

Bakgrund: Kommunalråd med ansvar för äldrepolitiken i Uppsala 2010-2014. 1:e vice förbundsordförande för KDU 2008-2011. Partiledare för KD sedan 2015.

Hobby: "Jag är väldigt förtjust i musik och vrålar gärna loss hemma till stereon på högsta volym. Mycket av min lediga tid lägger jag tillsammans med familjen i trädgården. Vi är självförsörjande på potatis och grönsaker på somrarna."

Min största kris: "En av de tyngsta perioderna i mitt liv var i slutet av gymnasiet när jag blev deprimerad och inte visste om jag skulle klara av att fullfölja mina studier överhuvudtaget. Det tog otroligt hårt då och jag har lärt mig var mina begränsningar finns och att lyssna på varningssignalerna när de dyker upp. Det finns inget jobb i världen som är värt att bli sjukskriven för."

Min politiska gärning jag är mest stolt över: "Jag är mest stolt över att vi levererade på vårt löfte att bygga bort äldreboendebristen i Uppsala när jag var ansvarigt äldrekommunalråd."

Ebba Busch Thor säger att hon vill lägga mer kraft på att personer som står långt ifrån arbetsmarknaden ska få jobb än den nuvarande regeringen, som hon menar mest har fokuserat på de som redan har jobb, eller har relativt lätt att få det.

– Inträdesjobben är en viktig nyckel, att det går att få ett riktigt jobb, att komma in i en arbetsgemenskap. Man får en lite lägre lön till att börja med, för att man lär sig jobbet på jobbet, men den är högre än det bidraget man har varit hänvisad till.

Inträdesjobben, som Alliansen vill se, ska ge 70 procent av ingångslönen och 30 procent av arbetstiden är tänkt att vigas åt utbildning eller att lära sig jobbet. De här jobben ska gälla nyanlända och ungdomar upp till 23 år utan fullständig gymnasieutbildning.

Ebba Busch Thor menar att risken att det generella löneläget pressas ned av åtgärden är liten eftersom den inte inkluderar arbeten som kräver högre utbildning eller högre avlönade jobb.

Håller du med ditt ungdomsförbund om att ingångslönerna i Sverige är exceptionellt höga?

– Jag skulle inte uttrycka det så, men i Sverige har vi en övertro på att ingångslönerna måste höjas när man ska öka effektiviteten på ett yrke.

– Jag tror snarare att väldigt många köper att gå in på en lägre lön som ny. Det människor inte köper, och som jag inte tycker är rätt, är när människor ligger kvar på en lägre lön under väldigt lång tid. Jag ryggar lite när man alltid säger att ingångslönerna måste höjas. När vi har gett oss på krisen inom polisen har vi sagt att det är de som har jobbat i några år och som jobbar i yttre tjänst som behöver få ett rejält lönepåslag.

Kristdemokraterna ingår i pensionsgruppen som stegvis vill höja den nedre pensionsgränsen från dagens 61 år till 64 år 2026.

I framtiden vill Ebba Busch Thor fokusera på att människor ska få jobba så länge de orkar snarare än att tvinga dem att jobba längre.

– Vi måste ta bort de åldersgränser som finns på väldigt många arbetsplatser, där vi sparkar människor i förtid, inte för att de plötsligt har blivit inkompetenta, utan för att de bara har passerat ett visst åldersstreck. Det är en skev syn på ålder, det är en skev syn på människans kompetens och erfarenhet i grunden.