Mats Löfving.
Mats Löfving. Bild: Sofia Ekström/SvD/TT

Inget brott bakom Löfvings död

Förundersökningen om mord gällande polischefen Mats Löfvings död läggs ned.
– Vid en samlad bedömning konstaterar jag att det får anses vara uteslutet att någon annan person har orsakat hans död, säger Torsten Angervåg, chefsåklagare i Norrköping, i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Den tidigare regionpolischefen i Stockholm och ställföreträdande rikspolischef Mats Löfving hittades död den 22 februari.

En förundersökning om misstänkt mord inleddes, men den har nu lagts ned eftersom det inte finns anledning att anta att döden orsakats av någon annan person, uppger Åklagarmyndigheten.

Det var i december som Expressen avslöjade att Mats Löfving tidigare hade polisanmälts för grov fridskränkning, olaga förföljelse, ofredande och misshandel. Det utpekade brottsoffret var Linda Staaf, underrättelsechef vid nationella operativa avdelningen (Noa), som Mats Löfving hade haft en privat relation med.

Anmälningarna hade avskrivits snabbt, men 12 december 2022 meddelade Åklagarmyndigheten att en förundersökning om grovt tjänstefel inletts. Det handlade om Mats Löfvings beslut att bland annat anställa Linda Staaf som underrättelsechef när han var chef för Noa. Rikspolischef Anders Thornberg tillsatte dessutom en extern utredare, som ansåg att Löfving hade varit jävig på åtminstone fyra punkter och rekommenderade att hans anställning hos Polismyndigheten borde ses över.

ANNONS

22 februari hittades Mats Löfving död i sitt hem i Norrköping. Förundersökningen om tjänstefel lades ner och utredningen om misstänkt mord inleddes.

”Uteslutet att någon orsakat hans död”

En kriminalteknisk undersökning har nu genomförts och förhör har hållits. Rättsmedicinalverket har också lämnat ett preliminärt obduktionsutlåtande.

– Vid en samlad bedömning konstaterar jag att det får anses vara uteslutet att någon annan person har orsakat hans död. Det finns inte anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har begåtts. Förundersökningen ska därför läggas ned, säger Torsten Angervåg, chefsåklagaren i Norrköping, i ett pressmeddelande.

Sedan tidigare står det också klart att Löfvings död inte utreds som arbetsmiljöbrott.

LÄS MER:Löfvings död utreds inte som arbetsmiljöbrott

ANNONS