Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Inget åtal mot tidigare Säpo-chef

Det blir inget åtal mot Olof Frånstedt för att han publicerat hemliga uppgifter i sina memoarer och lämnat till Dagens Nyheter i somras. Det beslöt justitiekanslern på tisdagen.

Det är Säkerhetspolisen (Säpo) som anmält Frånstedt som arbetade för Säpo som chef kontraspionaget åren 1966-1978. Senare blev han bland annat länspolismästare i Göteborg.

Säpo reagerade på att Frånstedt i sina memoarer lämnat ut uppgifter om två namngivna personer som på 1960-talet lämnade uppgifter till den hemliga svenska underrättelseorganisationen IB.

IB:s existens avslöjades av tidskriften Folket i Bild kulturfront i början på 70-talet. Bland annat avslöjades ett nära samarbete med socialdemokratiska partiet och registrering av politiska motståndare på vänsterkanten.

I memoarerna pekar Olof Frånstedt nu ut två ledande socialdemokrater som IB-agenter: Anders Thunborg, då partiets internationella sekreterare, senare FN-ambassadör, försvarsminister och ambassadör i Moskva som hos IB betecknades som ”Källa 1151” och Pierre Schori som betecknades som ”Källa 1152”.

Säpo och åklagarkammaren för säkerhetsmål anmälde memoarerna till JK. De menade att Frånstedt avslöjat sådana hemligheter som skulle kunna försvåra Säpos framtida arbete. Rekryteringen av källor kunde försvåras och samarbetet med utländska säkerhets- och underrättelsekällor påverkas.

Säpo ansåg det sannolikt att Frånstedt kommit över de hemliga uppgifterna i sin tjänst hos Säpo där han fortfarande är bunden av tystnadsplikt.

JK, som ensam beslutar om eventuella åtal mot tryckfrihets- och yttrandefrihetsgrundlagen, anser dock att det inte finns någon anledning att anta att Frånstedt kommit över uppgifterna på annat sätt än vad han själv uppgett. Nämligen efter det att han lämnat Säpo. Därmed kan det inte heller antas att han begått brott mot tystnadsplikten anser JK.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.