Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Även under kommande vecka lär behov av ett svalkande dopp uppstå. Så här såg det ut vid Tantobadet på Södermalm i Stockholm häromdagen.

Ingen svalka – värmeböljan slår till igen

Trött på sommarvärmen? Bit ihop – det kommer mera. Nästa vecka väntas temperaturer på runt 30 grader eller mer i stort sett hela landet.

Med drygt en vecka kvar av månaden förutspår SMHI att juli på sina håll kommer att bli den varmaste som uppmätts.

I Stockholm startade mätningarna redan 1756, och fortsatt varmt väder där gör att myndigheten redan kan konstatera en rekordvarm julimånad – med god marginal.

- Den extremt varma luften är på väg tillbaka. Vi får räkna med drygt 30 grader på många håll i landet nästa vecka, säger Malva Lindborg, meteorolog på SMHI.

Börjar i öst

- Det börjar redan på måndag, när värmen återvänder längs landets östkust. Självklart kan det säkert bli uppemot 30 grader lokalt även på andra håll, framför allt i Svealand och in mot Värmland.

På tisdag väntas värmen börja breda ut sig västerut.

- När vi närmar oss torsdag och fredag så ser det ut som om hela landet kan komma upp i 30 eller dryga 30 grader. Kanske något lägre i norra fjällkedjan.

Varmare luft brukar innehålla mer vatten, även om det inte finns några extrema luftfuktigheter i prognosen.

- Men det kommer säkert att upplevas som fuktigt och kvavt.

Inga åskväder är i sikte för den kommande veckan, och knappt något regn heller.

- Det finns lite skurar i prognosen, framför allt över Norrland. Men det mesta av skurarna ser ut att fastna i fjällkedjan eftersom de rör sig västerifrån. För södra Sverige ser det i nuläget torrt ut.

Kan bestå

Många frågar sig hur länge det för Sverige så tokvarma vädret ska bestå. Men något svar finns inte.

- Det finns ju ingen maxtid för hur länge varmluften kan ligga kvar. Att vi skulle ha kvar den här värmen resten av sommaren känns inte troligt, men det finns inget som säger att det inte kan hända, säger Malva Lindborg.

- Den här sommaren har varit extrem på många sätt.

Just nu har SMHI en klass 2-varning för extremt höga temperaturer gäller länen Kalmar, Östergötland, Södermanland, Stockholm, Västmanland och Uppsala.

Risk för skogsbrand gäller hela landet, med norra Lapplandsfjällen som enda undantag.