Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Ingen stängning av skolorna – än

På en pressträff under fredagskvällen framkom det att varken förskolorna eller grundskolorna i landet stänger. Än.
– Inte en effektiv åtgärd just nu, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

På fredagskvällen samlades inrikesminister Mikael Damberg (S), utbildningsminister Anna Ekström (S) på en presskonferens tillsammans med Dan Eliasson, generaldirektör Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), och Johan Carlson, generaldirektör Folkhälsomyndigheten. Detta efter möte i krishanteringsrådet.

Beskedet var tydligt. Än stänger inga svenska för- eller grundskolor.

– Folkhälsomyndigheten anser fortsatt att det inte är en effektiv åtgärd just nu, men med den lagstiftning som är tagen och den förordningen vi har skrivit så finns det en god beredskap framöver om det skulle behövas, säger Anna Ekström (S) om läget.

LÄS MER: Vem har en "samhällsviktig funktion" om Sverige stänger ner ännu mer

Då man ändå lämnar framtiden öppen för den typen av nedstängningar har regeringen i samarbete med bland annat MSB tagit fram en lista över de samhällsviktiga funktioner som kommer fortsätta ha rätt till barnomsorg.

Det kommer alltså gälla personer som jobbar inom energiförsörjning, finansiella tjänster, handel och industri, hälso- och sjukvård samt omsorg, information och kommunikation, kommunalteknisk försörjning, livsmedel, militärt försvar, offentlig förvaltning, skydd och säkerhet, socialförsäkringar samt transporter.

LÄS MER: Kommunernas drastiska åtgärder under coronapandemin

"Allvarligt men under kontroll"

Enligt inrikesminister Mikael Damberg (S) visar en sammanfattning av lägesbilden runt om i landet att läget är allvarligt, men under kontroll.

– Flera av myndigheterna har påtalat i dialogen vikten av att inte stänga skolor, säger inrikesministern under pressträffen.

Inrikesminister Mikael Damberg och utbildningsminister Anna Ekström pressträffen. Bild: Pontus Lundahl/TT
Inrikesminister Mikael Damberg och utbildningsminister Anna Ekström pressträffen. Bild: Pontus Lundahl/TT

Han riktar även ett tack till de personer i landet som jobbar inom vården, men också till alla de övriga i samhällsviktiga funktioner.

– Tack för er insats. Ni är samhällets hjältar i det här läget, och utan er stannar Sverige.

Skiljer sig stort mellan kommuner

Dan Eliasson, generaldirektör på MSB, menar att det framöver inte är viktigt bara att begränsa smittspridningen utan även att de samhällsviktiga funktionerna fortsätter att fungera.

MSB har varit i kontakt med landets kommuner och diskuterat skillnaden i smittspridning på olika orter. De ska därför ta fram föreskrifter och allmänna råd till kommunerna för att hjälpa dem att avgöra vilka barn som ska ha fortsatt möjlighet till barnomsorg då föräldrarna arbetar inom samhällsviktig verksamhet.

– Att vi löser den här uppgiften snabbt betyder inte att den är enkel. Tvärtom så ryms det stora risker i stängning av skolor och förskolor, även med den här sortens undantag, säger Dan Eliasson, och berättar att det varit svårt att avgränsa vilka yrken som ska klassas som just samhällskritiska då de finns i alla verksamheter och på alla samhällsnivåer.

– Därför måste i slutändan arbetsgivarens bedömningar ha stor betydelse.

LÄS MER: Myndighet manar: Tänk efter före fjällresan

"Tänk efter före fjällresan"

Johan Carlson, generaldirektör Folkhälsomyndigheten, har tidigare under fredagen manat till försiktighet under eventuella resor på påsklovet. Att bli sjuk i den svenska fjällvärlden kan nämligen innebära att det blir svårt att få vård och transporteras hem.

Johan Carlson manade till eftertanke hos restauranger och pubar som inte begränsat mängden människor som samlats i deras lokaler, eller sett till att på annat sätt begränsat smittspridningen genom att till exempel dra isär bord.

– Vi är helt övertygade om att det där måste ändras. Vi tänker inte stilla tigande se på när man inte förstår att hantera den här situationen på barer och krogar. Det finns möjlighet att inskränka de möjligheterna om ägarna inte själva förstår att det är viktigt.

Fakta: De tolv samhällsviktiga funktionerna

• Energiförsörjning

• Finansiella tjänster

• Handel och industri

• Hälso- och sjukvård samt omsorg

• Information och kommunikation

• Kommunalteknisk försörjning

• Livsmedel

• Militärt försvar

• Offentlig förvaltning

• Skydd och säkerhet

• Socialförsäkringar

• Transporter

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.